Na hlavný obsah

Krajné a rohové byty môžu ušetriť na teple. Podľa upravenej vyhlášky zaplatia menej tí, ktorí najviac kúria

Za teplo si priplatia majitelia neobývaných bytov.

Krajné a rohové byty môžu ušetriť na teple. Podľa upravenej vyhlášky zaplatia menej tí, ktorí najviac kúria
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Desať až 15 percent bytov si priplatí za teplo, počítať sa totiž bude podľa nových pravidiel. Ministerstvo hospodárstva upravilo vyhlášku ceny tepla v bytových domoch. Podľa nej ušetria najmä krajné či rohové byty a byty, ktoré neraz nedobrovoľne vykurujú aj susedov.

Spoločnosť ochrany spotrebiteľa urobila vzorový príklad. Porovnala dva byty s 80 štvorcovými metrami. Doteraz mohli za teplo vo vykurovanom byte zaplatiť až o tisíc eur viac ako v tom, kde mali radiátory celú zimu vypnuté.

O poplatkoch za kúrenie zisťovala viac v relácii Správy RTVS redaktorka Ľubomíra Hulínová:

Tento rok sa ich náklady dorovnajú – hodnota nepresiahne 400 eur. Tam, kde extrémne šetria na úkor susedov, sa poplatky môžu zvýšiť aj o viac ako 100 percent. Naopak u tých, ktorí si doprajú teplo, ale zároveň vyhrievajú aj susedov, sa poplatky znížia približne o tretinu.

Odborníci vypočítali, že aj v byte, kde sa celoročne nekúri, neklesne teplota pod 16 stupňov Celzia. „Boli vyhrievané, tak laicky povedané, kradnutým teplom z okolitých bytov,“ uviedla prezidentka Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov Monika Šamková.

Tí, čo kúrili, platili podľa výpočtov Spoločnosti ochrany spotrebiteľov niekedy aj sedemnásobne viac. „Postihnutou skupinou vlastníkov boli napríklad osoby, ktoré sú trvalo pripútané na lôžku, staršie osoby, ktoré predsa len potrebujú vyššiu tepelnú pohodu, rodičia s malými deťmi,“ dodala.

Cenu tepla ovplyvňujú dve zložky. Základná zložka, teda veľkosť bytu, a spotrebná zložka, čo sú hodnoty na meradle radiátora. V akom pomere tieto dve zložky sú, je na dohode vlastníkov bytov.

„Mohlo to byť desať percent na plochu, a 90 percent na pomerový merač tepla, ktorý majú na radiátoroch,“ priblížila Šamková.

Spravodlivejší systém

Nový systém je podľa odborníkov spravodlivejší. Za teplo si viac priplatia majitelia neobývaných či poloprázdnych bytov, alebo tí, ktorí na kúrení extrémne šetrili.

„Základná zložka ceny tepla by podľa nových pravidiel mala mať 60-percentný podiel na celkovej cene. Vlastníci bytov sa môžu dohodnúť inak, minimálny podiel ale musí byť zachovaný na úrovni aspoň 30 percent základnej zložky,“ ozrejmil analytik postrálu energie-portal.sk Radovan Potočár.

Byt, ktorý bude mať najvyššiu cenu za teplo, sa po sezóne porovná s bytom s najnižšou cenou tepla za štvorcový meter. „A tento rozdiel nesmie byť viac ako 2,5-násobný,“ vysvetlil expert na energie Spoločnosti ochrany spotrebiteľov Michal Kundrata.

V opačnom prípade sa podiel meračov a vykurovanej plochy na cene tepla musí upraviť. Nie všetci vlastníci bytov o zmene vedia. Pomery zložiek mohol pred sezónou podľa zákona upraviť aj správca. Odborníci preto odporúčajú kontaktovať ho a zmeniť si zálohové platby, aby ich vyúčtovanie neprekvapilo.

„Predpokladám že správcovia, ktorí dostatočne spĺňajú odbornú spôsobilosť, už dávno o týchto skutočnostiach svojich vlastníkov informovali. A tí, ktorí to z nejakého dôvodu neurobili, je dobré, aby to urobili čo najskôr,“ upozornil člen predsedníctva Združenia pre lepšiu správu bytových domov Miroslav Kantner.

Vyúčtovanie príde vlastníkom do 31. mája budúceho roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika