Na hlavný obsah

Ľuboš Blaha zostáva podpredsedom NR SR. Parlament neotvoril schôdzu o jeho odvolávaní

Mimoriadnu schôdzu iniciovali poslanci KDH.

Ľuboš Blaha zostáva podpredsedom NR SR. Parlament neotvoril schôdzu o jeho odvolávaní
Podpredseda NR SR Ľuboš Blaha. Foto: SITA/Diana Černáková

Ľuboš Blaha (Smer-SD) zostáva podpredsedom Národnej rady (NR) SR. Poslanci program druhej schôdze neschválili a 2. schôdzu parlamentu neotvorili. Proti odvolávaniu podpredsedu NR SR hlasovalo 78 poslancov, za hlasovalo 69 poslancov, jeden sa zdržal a jeden nehlasoval. Pred hlasovaním sa v pléne prezentovalo 149 poslancov.

Tento scenár bol očakávaný. Postup koalície avizoval ešte cez víkend predseda NR SR a strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Schôdzu iniciovali poslanci KDH, schôdzu podporili aj ďalší členovia opozície. Urobili tak v reakcii na video, v ktorom Ľuboš Blaha odstránil vo svojej kancelárii vlajku Európskej únie a portrét prezidentky Zuzany Čaputovej, pričom ho nahradil obrazom kubánskeho revolucionára Che Guevaru.

Pozrite si blok z relácie Aktuálne :24, ktorý sa venoval pokusu odvolať podpredsedu NR SR Ľuboša Blahu:

Blaha pokus považuje za „pubertálny“

Podpredseda NR SR považuje pokus opozičných poslancov o jeho odvolávanie za „bizarný a pubertálny“. Opozíciu nazval bezzubou a obvinil ju, že nerieši závažné záležitosti, ako sociálna a ekonomická kríza.

„Oni riešia výzdobu mojej kancelárie. A ak chcú, aby toto bola hlavná téma Slovenska, nech sa páči. My ale máme iné témy, ktoré budeme ako vláda riešiť. Mrzí ma, že kolegovia z KDH nevedia rešpektovať iný názor,“ pokračoval Blaha.

Konflikt, aj v rámci koalície, podľa neho vznikol pre spôsob, ako sa jeho „jesenné upratovanie“ prezentovalo na verejnosti. To, ako reagovali opozičné strany, považuje za zbytočné a prehnané. Myslí si, že mohli zvoliť „dospelejší a inteligentnejší“ spôsob reakcie.

Je to výsmech a arogancia, reaguje KDH

Čakali sme novú politickú kultúru, no dostali sme výsmech a aroganciu. Reagoval na neschválenie programu druhej schôdze parlamentu predseda KDH Milan Majerský. Práve poslanci opozičného KDH iniciovali mimoriadnu schôdzu. Urobili tak v reakcii na spomínané video.

„Ľuboš Blaha nepatrí do kresla podpredsedu NRSR. Nikdy sa ním ani nemal stať. Čakali sme na jeho ospravedlnenie, no nestalo sa to. Koalícia ho podržala a nedovolila nám o tejto otázke ani len debatovať,“ povedal Majerský.

Konanie Ľuboša Blahu podľa neho prináša Slovensku hanbu nielen doma, ale aj v zahraničí. „Vláda vo svojom programovom vyhlásení hovorí, že chce pevné ukotvenie Slovenska v EÚ a NATO, ale schvaľuje odstraňovanie symbolov týchto inštitúcií,“ skonštatoval.

„Aký sme dnes dali odkaz našim deťom a mládeži, ak sme ochotní takéto pohŕdavé správanie akceptovať? Je to naozaj to, čo chce nová vláda robiť? Vrátiť Slovensko o desiatky rokov späť?“ pýtala sa predsedníčka klubu KDH Martina Holečková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko