Na hlavný obsah

Minister R. Raši avizuje vytvorenie nového úradu. Má zmapovať chátrajúce budovy patriace štátu

Koľko to bude stáť, zatiaľ nevie.

Minister R. Raši avizuje vytvorenie nového úradu. Má zmapovať chátrajúce budovy patriace štátu
Minister investícií Richard Raši (Hlas-SD). Foto: TASR/Jakub Kotian

Nevyužívané budovy vo vlastníctve štátu by už nemali pustnúť. Minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) ich chce ponúknuť samosprávam. Vzniknúť by mala nová agentúra.

Opustenú štátnu budovu už dokázali v minulosti využiť v Jablonove nad Turňou. Z bývalého colného úradu urobili byty. „Ministerstvo nám ju predalo s podmienkou, že musíme naozaj túto stavbu využiť na také účely, ktoré budú verejnoprospešné našim občanom,“ uviedol starosta obce Slavomír Zubriczky.

Chátrajúce objekty patriace štátu sú po celej krajine. Ubytovňu v bratislavskej Rači vlastní ministerstvo obrany. Mestská časť ju využívať nechce. „Mestská časť nemá zdroje na jej odkúpenie, na odkúpenie pozemkov, ani na rekonštrukciu,“ priblížil starosta Rače Michal Drotován.

Novému štátnemu úradu sa v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Oliver Remiáš:

Podľa starostu Rače by do nej museli investovať asi desať miliónov eur. Minister Raši priblížil plán, ktorým chce obciam s podobnými projektami ako v Jablonove pomôcť. „Keď o ne budú mať záujem, môžu si tam urobiť školy, škôlky, domovy sociálnych služieb alebo nájomné byty,“ mieni minister.

Ministerstvo plánuje vytvoriť úrad, ktorý opustené budovy zmapuje. Koľko zamestnancov bude agentúra potrebovať, ani koľko bude stáť, zatiaľ nevie.

Minister investícií tvrdí, že tento krok môže v konečnom dôsledku ušetriť financie rezortom aj samosprávam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika