Na hlavný obsah

Minister životného prostredia Taraba chce odvolať riaditeľa inšpekcie, ktorý má štatút chráneného oznamovateľa

Taraba sa odvoláva na bezpečnostnú previerku.

Minister životného prostredia Taraba chce odvolať riaditeľa inšpekcie, ktorý má štatút chráneného oznamovateľa
Na snímke Ministerstvo životného prostredia SR. Foto: RTVS

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS) avizuje odvolanie generálneho riaditeľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia Jána Jenča. Ten však má štatút chráneného oznamovateľa, čo situáciu komplikuje. Podľa ministra Tomáša Tarabu však tento štatút zneužíva.

Vo videu na sociálnej sieti minister Taraba hovorí, že generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Jenčo sa chce za každú cenu udržať na čele úradu a zneužíva štatút chráneného oznamovateľa.

,,Nemá bezpečnostnú previerku na prísne tajné. Chceli sme ho odvolať, tak nám vytiahol z aktovky, že aj on je oznamovateľ nebezpečnej protispoločenské činnosti. Si myslia, že budú nespĺňať základné zákonné podmienky ale takto sa budú zabetónovať vo funkciách,“ uviedol na Facebooku minister životného prostredia SR.

Odvolaniu generálneho riaditeľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia sa venovala redaktorka RTVS Karolína Janičíková:

Následne v statuse Taraba dodal: ,,Tento úrad sa zmenil na personálnu agentúru kádrov neschopnej a nekompetentnej slovenskej opozície.“

Proti vyjadreniam sa ohradil

Jenčo cez svojho advokáta vydal písomné vyjadrenie, kde sa píše, že o odvolaní ho informoval generálny tajomník služobného úradu ministerstva, Marek Chovan. Dôvod odvolania v tom čase neudal. O tom, že mu má chýbať bezpečnostná previerka, sa Jenčo dozvedel až neskôr. Proti vyjadreniam ministra sa ohradil.

,,Náš klient odmieta tvrdenia podpredsedu vlády a ministra životného prostredia SR, že zneužíva postavenie chráneného oznamovateľa, a tiež to, že dôvodom pre jeho odvolanie bola absencia bezpečnostnej previerky,“ ozrejmil advokát Jána Jenča Peter Hradský.

Človek so statusom chráneného oznamovateľa, nemôže byť účelovo prepustený zo zamestnania. Na tento úkon potrebuje jeho nadriadený súhlas Úradu na ochranu oznamovateľov. Ako píše Jenčov advokát, v tomto prípade súhlas udelený úradom nebol.

,,Zo strany Ministerstva životného prostredia SR nateraz neevidujeme žiadnu oficiálnu informáciu. Pripomíname, že Úrad na ochranu oznamovateľov má za úlohu kontrolovať dodržiavanie zákona v tejto oblasti,“ dodal v stanovisku Úrad na ochranu oznamovateľov.

Šéf inšpekcie životného prostredia tento status získal v roku 2022 od Úradu špeciálnej prokuratúry. V tom čase spolupracoval s políciou ako civilný agent, čo viedlo k obvineniu advokáta Mariána Bošanského z podplácania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko