Na hlavný obsah

Zásahy do reforiem nás môžu obrať o miliardy eur z plánu obnovy, varuje končiaca podpredsedníčka vlády

Do polovice roka 2026 môže Slovensko získať ešte štyri miliardy eur.

Zásahy do reforiem nás môžu obrať o miliardy eur z plánu obnovy, varuje končiaca podpredsedníčka vlády
Podpredsedníčka vlády pre plán obnovy Lívia Vašáková. Foto: RTVS

Ak budúca vláda zásadným spôsobom zmení alebo dokonca zruší už prijaté reformy, môže nám Európska komisia pozastaviť peniaze z plánu obnovy. Upozornila na to končiaca podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková. Do polovice roka 2026 môže Slovensko získať ešte štyri miliardy eur.

„Zreformujeme reformy,“ takto sa ešte minulý týždeň vyjadril na sociálnej sieti novozvolený poslanec na kandidátke SNS Filip Kuffa. Národniari budú riadiť ministerstvo životného prostredia. Netaja sa tým, že majú výhrady k zonácii národných parkov.

„Veľká Fatra je absolútny škandál, že to urobili narýchlo týždeň pred vymenovaním novej vlády. To znamená, že zonácia ani náhodou nemohla byť urobená odborne. Pokiaľ pôjde o ostatné zonácie, na tie sa pozrieme, kde je hranica, že áno dáva to zmysel,“ povedal zvolený poslanec za SNS Tomáš Taraba.

„Ak zrazu ministerstvo nebude plniť záväzky z plánu obnovy, ohrozí tým prísun peňazí, ktoré nepomáhajú len klíme, ale hlavne ľuďom. Plán obnovy už teraz zabezpečuje podporu ľuďom, ktorí si vďaka dotáciám môžu obnoviť domy, s prísľubom pomôcť tým najzraniteľnejším domácnostiam,“ vysvetlila riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková.

Budúcnosti čerpania peňazí z plánu obnovy sa venovali redaktori RTVS Katarína Wildová, Vladimír Amrich a Ivan Tománek:

S reformami reforiem opatrne

Varovný prst zdvíha aj odchádzajúca šéfka plánu obnovy. S reformami reforiem opatrne, Slovensko môže totiž podľa Vašákovej prísť o miliardy eur.

„Akonáhle by sa nám niektoré reformy zvrátili, tak to zablokuje celý plán obnovy. Reformy, ktoré sa prijali, treba udržať. Slovensko v podstate doteraz aj s treťou žiadosťou o platbu dostane okolo dvoch miliárd. To je jedna tretina. Stále nám zostáva vyše štyri miliardy eur,“ priblížila Vašáková.

Peniaze z plánu obnovy pritom smerujú do rôznych oblastí, napríklad na budovanie ambulancií, škôlok či infraštruktúry. Končiaca podpredsedníčka vlády odkazuje novému kabinetu, že na ďalšiu platbu stačí dotiahnuť už len detaily.

„Nechávame tu plnú a dobre upratanú špajzu, z ktorej vlastne vieme vyťahovať kompóty,“ povedala Vaššáková. Slovensko by do konca roka mohlo požiadať o vyše 920 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika