Na hlavný obsah

Mliečne produkty vyrábala desiatky rokov, na pultoch ich už nenájdeme. Regionálna mliekareň ukončila výrobu

Svoj koniec ohlásili na sociálnej sieti.

Mliečne produkty vyrábala desiatky rokov, na pultoch ich už nenájdeme. Regionálna mliekareň ukončila výrobu
Ilustračné zábery. Foto: RTVS

Obľúbená regionálna mliekareň v Selciach pri Banskej Bystrici po viac ako tridsiatich rokoch výroby končí. Podľa poľnohospodárskej a potravinovej komory sa musia zlepšiť podmienky pre slovenských výrobcov potravín, inak hrozí zánik aj ďalších.

Mliekareň Kopanice Selce vznikla v roku 1992. Produkty známeho regionálneho výrobcu mliečnych výrobkov už v obchodoch nenájdete. Mliekareň na sociálnych sieťach ohlásila svoj koniec.

„Milí naši zákazníci, chceme Vám všetkým poďakovať za Vašu priazeň a vernosť. Dnešným dňom končí Mliekareň Kopanice Selce. Ďakujeme všetkým a veríme, že na naše výrobky budete spomínať,“ prihovorila sa firma svojim zákazníkom.

Viac o zrušenej mliekarni zisťoval v relácii Správy RTVS z regiónov redaktor Lukáš Urbašík:

Aké sú dôvody ukončenia výroby nám vedenie mliekarne na kameru nechcelo povedať. Podľa regionálnych mliekarov je najväčším problémom to, že potravinárska výroba na Slovensku nie je dostatočne dotovaná v porovnaní s iným krajinami.

„Tým pádom sa na pulty hlavne veľkoobchodných reťazcov dostávajú lacné potraviny. Dokonca v koncových cenách nižších, ako sú výrobné náklady základných vstupných surovín. A tomuto my konkurovať v žiadnom prípade nevieme,“ priblíži riaditeľ breznianskej mliekarne Peter Lukáč.

„Potom je to rad problémov, čo sa týka obrovského investičného dlhu, či už v prvovýrobe potravinárskej, alebo poľnohospodárskej, obrovská byrokratická záťaž. Rad nezmyslov, ktoré sú v novom strategickom pláne, čo nám sťažuje a komplikuje život ako prvovýrobcom,“ ozrejmil podpredseda regionálnej poľnohospodárskej komory Mojmír Haško.

„Budeme teraz robiť rozpočet a budeme prihliadať na požiadavky pána ministra pôdohospodárstva, aby sme dokázali takýmto veciam predchádzať a jednoducho nedopustili, aby sme aj posledné zbytky našej poľnohospodárskej prvovýroby takýmto spôsobom dovolili zlikvidovať,“ povedal predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životé prostredie Rudolf Huliak.

Členovia poľnohospodárskej a potravinovej komory upozorňujú na nefungujúci systém už dlhodobo. Tvrdia, že ak sa nezlepšia podmienky, tak podobný osud môže postihnúť aj ďalších domácich výrobcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny