Na hlavný obsah

Mnoho ľudí prikladá do kotlov aj bežný odpad, je to však zakázané. Ukážeme vám, ako to inšpektori vedia odhaliť

Zákon zakazuje spaľovať v peci či kozube plastové obaly a iné odpady.

Mnoho ľudí prikladá do kotlov aj bežný odpad, je to však zakázané. Ukážeme vám, ako to inšpektori vedia odhaliť
Ilustračná snímka ohňa v krbe. Foto: RTVS

Vykurovacia sezóna je v plnom prúde. Mnoho ľudí však prikladá do kotlov nielen drevo či pelety, ale aj bežný odpad. Odborníci pripomínajú, že akékoľvek spaľovanie smetí je prísne zakázané.

Zákon o ovzduší, ktorý je účinný od júla, zakazuje spaľovať v peci či kozube plastové obaly a iné odpady. Tie musia skončiť v kontajneri.

Ako sa robia stery z komínov? Na to sa pozrela v relácii Správy RTVS redaktorka Barbora Škulová:

„Spaľovanie odpadu v malých pieckach a kotloch v domácnostiach je mnohonásobne škodlivejšie ako emisie z klasickej spaľovne odpadov,“ napísalo v stanovisku ministerstvo životného prostredia.

Podozrenie na spaľovanie nebezpečného odpadu v dome možno nahlásiť priamo obci. Starosta za to môže uložiť pokutu do tritisíc eur. Ak sa situácia zopakuje viackrát, kontrolovať to už bude Slovenská inšpekcia životného prostredia.

„Inšpektori majú pri opakovanom podnete právo vstúpiť do obydlia na účely vykonania kontroly, čo je prevádzkovateľ povinný umožniť,“ dodal envirorezort.

Títo ľudia môžu v domácnostiach odoberať vzorky popola alebo stery z komínov. Taktiež sa môže hodnotiť tmavosť dymu. Tá sa hodností podľa takzvanej Ringelmannovej stupnice. Tá tmavosť dymu by nemala byť väčšia ako dvojka na päťstupňovej škále,“ vysvetlila manažérka kvality ovzdušia Jana Pavlíková.

Ľudia sa najčastejšie sťažujú na spaľovanie plastov, čo cítiť ako štipľavý zápach. Nahlásili však aj spaľovanie nábytku, záhradného a kuchynského odpadu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko