Na hlavný obsah

Palivového dreva je tento rok dostatok. Panika z vlaňajška sa nekoná, ceny výrazne poklesli

Ľudia ešte majú zásoby z minulej jesene.

Palivového dreva je tento rok dostatok. Panika z vlaňajška sa nekoná, ceny výrazne poklesli
Na snímke palivové drevo Foto: RTVS

Palivového dreva je tento rok dostatok. Netvoria sa poradovníky a znížený dopyt spôsobil, že jeho cena klesá. Panika z vlaňajška, keď sa ľudia báli zdražovania palíc, sa tak tentoraz nekoná.

Pre obavy z energetickej krízy sa vlani predzásobili aj obyvatelia Horehronia, čím ceny palivového dreva výrazne stúpli. Tento rok je situácia odlišná a ľudia ešte majú zásoby z minulej jesene.

„Momentálne je palivového dreva dostatok na trhu, požiadavky vybavujeme priebežne. Medziročne nám poklesla až o 10 až 15 eur, momentálne sú tie ceny palivového dreva u nás na úrovni 26 až 40 eur za kubík dreva,“ uviedol riaditeľ OZ Horehronie, LESY SR Martin Kovalčík.

Dostatku palivového dreva sa venovali redaktori RTVS Peter Mútňan a Vlado Záborský:

Ceny sú aj o tretinu nižšie

Ceny sú oproti vlaňajším takmer o tretinu nižšie aj na severe Slovenska. Ak nebude ťažbu komplikovať počasie, nemalo by sa nič zmeniť ani na dostupnosti dreva.

„Na Slovensku sa listnatého dreva nevyrába tak veľa, v porovnaní s ihličnatým, čiže v prípade, že by bola situácia takáto a tým pádom mali by sme dlhodobé dažde, môže to ovplyvniť termín dodávky, ale určite to nebude eskalovať ako minulý rok,“ spresnil konateľ Lesoservis Martin Matej Urbánek.

„Objednávali sme, ale mám pocit, že to bolo tak dva týždne. Prišli sme si kúpiť len preventívne, to, čo je staré, aby preschlo a toto v podstate malo čas schnúť,“ ozrejmil zákazník Igor Koňmáček.

Drevo na kúrenie v posledných rokoch ľudia čoraz viac kupujú už pripravené. „Ľudia sú ochotní si radšej priplatiť za to, aby mali bez práce hotové, pripravené palivové drevo, hlavne čo sa týka krbu,“ dodal Urbánek.

Jedným z najväčších producentov palivového dreva sú štátne lesy. Aj oni majú zásob dostatok. „Neevidujeme žiadne nejaké extrémne poradovníky alebo sťažnosti obyvateľov, že by drevnej hmoty bolo nedostatok,“ uviedol generálny riaditeľ Lesy SR Ján Marhefka.

Podľa odborníkov by ceny palivového dreva by tento rok už stúpať nemali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko