Na hlavný obsah

Pri Kolárove potvrdili výskyt invazívneho druhu raka červeného, ktorý prenáša račí mor. Odchytili takmer tritisíc jedincov

Nachádzali sa na umelo vytvorenom kanáli vedľa cesty.

Pri Kolárove potvrdili výskyt invazívneho druhu raka červeného, ktorý prenáša račí mor. Odchytili takmer tritisíc jedincov
Na snímke invázny druh raka červeného. Foto: Kristína Bocková a Juraj Lengyel/ŠOP SR

Pracovníci Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky potvrdili výskyt nepôvodného invázneho druhu raka červeného v lokalite Lohót pri meste Kolárovo v okrese Komárno. Nachádzal sa na umelo vytvorenom kanáli vedľa cestnej komunikácie približne v dĺžke 400 metrov po vyústenie termálneho prameňa.

Tento invázny druh raka je prenášačom račieho moru, voči ktorému naše pôvodné druhy rakov nemajú imunitu a spôsobuje ich masívny úhyn. Štátni ochranári preto v tejto lokalite spustili proces rýchlej eradikácie. Informovala o tom zoologička Správy Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy Barbora Kaľavská.

Výskyt nepôvodného raka červeného v okrese Komárno nahlásilo Slovenské národné múzeum, ktoré monitorovalo okolité termálne vrty.

„Ide o druhý potvrdený výskyt tohto druhu na území Slovenska. Po eradikácii v kompetenčnom území Správy Národného parku Veľká Fatra sme na základe poverenia Okresného úradu spustili rýchlu eradikáciu tohto invázneho raka aj pri Kolárove. Vodu z kanála sme odčerpali a raky sme na približne 150 metrov dlhom úseku manuálne vyzbierali,“ skonštatovala Kaľavská.

Vyzbierali takmer tritisíc jedincov

Štátni ochranári za účasti Dobrovoľnej civilnej ochrany vyzbierali počas eradikácie pomocou odchytových sieťok a manuálnym zberom takmer tritisíc jedincov rakov červených.

Najväčší pozorovaný jedinec dosiahol dĺžku tela desať centimetrov. Pretože nebolo možné odchytiť všetky raky, do vodného kanála umiestnia odchytové koše a zabezpečia následný monitoring lokality, ktorý spoja s odchytom zvyšných jedincov.

Počas eradikácie sa v lokalite našla aj slnečnica pestrá. Ide o invázny druh ryby, ktorý je na zozname inváznych druhov vzbudzujúcich obavy Európskej únie. Našli tiež mnohé ďalšie druhy akváriových rýb, ako sú živorodka pestrá, mečúň mexický či plata škvrnitá. Nájdené chránené druhy obojživelníkov odchytili a bezpečne preniesli na vhodnú vzdialenejšiu lokalitu.

„Vzhľadom na izolovanosť lokality je najpravdepodobnejšou príčinou výskytu úmyselné vypustenie akvaristami, medzi ktorými je táto lokalita dobre známa už viac ako desaťročie,“ uviedla Kaľavská.

Štátna ochrana prírody vyzýva verejnosť, aby do voľnej prírody nevypúšťala nepôvodné invázne druhy. Ich vypustením sú okrem porušenia zákona často vážne ohrozené naše pôvodné druhy a ekosystémy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny