Na hlavný obsah

V Turci odchytili tisíce inváznych rakov červených. Pôvodné druhy ohrozuje najmä rýchlym rastom populácie

Ale aj prenášaním račieho moru, proti ktorému je sám odolný.

V Turci odchytili tisíce inváznych rakov červených. Pôvodné druhy ohrozuje najmä rýchlym rastom populácie
Rak červený. Foto: RTVS

V Turčianskych Tepliciach sa ochranári snažia odstrániť populáciu invázneho druhu raka červeného. Na rozsiahlej akcii sa zúčastnilo asi 50 ľudí, ktorí odchytili viac ako päťtisíc jedincov.

Na lokalite objavili nepôvodný druh v tomto roku a už pred akciou vyzbierali asi štyritisíc rakov. Teraz si pomohli odklonením vody z miestneho potoka, v ktorom sa invázne raky rozšírili.

„Pri spúšťaní hladiny odchytávame všetky raky, ktoré sú viditeľné. Nasledovať bude celodenný zber,“ uviedla zoologička Národného parku Veľká Fatra Mária Apfelová.

Téme sa venoval redaktor RTVS Vlado Záborský:

Prvý výskyt raka červeného na Slovensku využili aj vedci z Juhočeskej univerzity na zber údajov. V Česku tento druh zatiaľ v prírode neobjavili. Oproti pôvodným druhom rakov je odolnejší. Rozmnožovať sa je schopný už vo štvrtom mesiaci, kým naše raky až vo štvrtom roku života.

„Rovnako doba inkubácie je u pôvodných druhov viac ako pol roka, pri tomto druhu sú to tri až štyri týždne,“ vysvetlil prodekan Juhočeskej univerzity Českých Budějoviciach Antonín Kouba.

Prenášač račieho moru

Rak červený ohrozuje pôvodné druhy najmä prenášaním račieho moru, proti ktorému je sám odolný. „Spôsobuje poškodenie populácie a vlastne celé zdecimovanie populácie našich pôvodných druhov v tokoch,“ vysvetlila riaditeľka sekcie ochrany prírody a krajiny Štátnej ochrany prírody SR Marta Mútňanová.

Pôvodné druhy rak červený ohrozuje aj rýchlym rastom populácie. „Pretože sú to všežravce, tak dokážu vyžrať všetky zdroje na lokalite a majú dosah na pôvodné druhy,“ uviedol Kouba.

Podľa toho, ako je populácia raka červeného na tomto mieste rozšírená, odborníci odhadujú, že sa do prírody dostali už pred niekoľkými rokmi. Zatiaľ sa však nešíria ďalej. „Urobili sme prieskum v rieke, kde sa tento potôčik vlieva, ale zatiaľ sme tam raky neidentifikovali,“ dodala zoologička Mária Apfelová.

Po aktuálnom zásahu budú lokalitu pravidelne sledovať a odchytávať raky, ktoré objavia. Nie je vylúčené aj opakovanie takejto veľkej akcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny