Na hlavný obsah

Percento najbohatších ľudí vyprodukuje viac emisií ako 66 percent najchudobnejších, vyplýva zo štúdie

Označili ich za "elitu znečisťovateľov".

Percento najbohatších ľudí vyprodukuje viac emisií ako 66 percent najchudobnejších, vyplýva zo štúdie
Foto: TASR/AP

Organizácia Oxfam, britský denník The Guardian, Štokholmský inštitút pre životné prostredie a ďalší odborníci skúmali príčiny a dôsledky nerovnosti v oblasti emisií oxidu uhličitého a neúmerný vplyv bohatých jednotlivcov, ktorých označili za „elitu znečisťovateľov“.

Vedci v štúdii uviedli, že jedno percento najbohatších ľudí zodpovedá za viac emisií uhlíka ako 66 percent najchudobnejších.

Zo štúdie o globálnej klimatickej nerovnosti vyplýva, že táto skupina, ktorú tvorí 77 miliónov ľudí – vrátane miliardárov, milionárov a osôb s platom vyšším ako 140-tisíc amerických dolárov (vyše 128-tisíc eur) ročne – sa v roku 2019 podieľala 16 percentami na všetkých emisiách CO2.

Štúdia tiež hovorí o tom, že hoci jedno percento najbohatších ľudí žije život v klimatických izoláciách. Ich emisie – 5,9 miliardy ton CO2 v roku 2019 – zodpovedajú za obrovské utrpenie. Vedci vypočítali, že takéto množstvo CO2 by stačilo na to, aby v nadchádzajúcich desaťročiach spôsobilo smrť 1,3 milióna ľudí v dôsledku tepla.

Odborníci uviedli, že človeku z dolných 99 percent by trvalo približne 1 500 rokov, kým by vyprodukoval toľko uhlíka ako najbohatší miliardári za rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet