Na hlavný obsah

Poskytovatelia internetu obviňujú Stredoslovenskú distribučnú z mafiánskych praktík. Hovoria o ničení konkurencie

SSD buduje vlastnú optickú sieť.

Poskytovatelia internetu obviňujú Stredoslovenskú distribučnú z mafiánskych praktík. Hovoria o ničení konkurencie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Súkromní poskytovatelia internetu na strednom Slovensku obviňujú elektrikárov z mafiánskych praktík. Tvrdia, že Stredoslovenská distribučná chce vytvoriť monopol a zničiť konkurenciu. Elektrikári totiž budujú vlastnú optickú sieť po svojich elektrických stĺpoch. Menším firmám sa na ňu nepodarilo pripojiť.

Stredoslovenská distribučná (SSD) buduje vlastnú optickú sieť v mestách a obciach. Tvrdí, že ju bude prenajímať všetkých záujemcom.

„Už vyše dvoch rokov systematicky zamieta všetky žiadosti o prístup do otvorenej siete všetkým poskytovateľom s odôvodnením, že nemajú pripravení systém na manažment viacerých poskytovateľov,“ uviedol konateľ spoločnosti XpresNet Daniel Hudzik.

„Môže byť, že pri posudzovaní jednotlivých žiadostí sme mohli naraziť aj na nejaké naše technologické mantinely, ktoré sa postupom času snažíme vyriešiť,“ povedal hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

Konfliktu o internetovú sieť so Stredoslovenskou distribučnou sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Erik Vrábel:

Ani po tom, ako technické problémy vyriešili, však firme nepovolili prístup do otvorenej siete. SSD to odôvodnila tým, že spoločnosť podala námietku proti územnému rozhodnutiu v inom prípade. „V prvom rade potrebujeme mať partnerov, na ktorých sa môžeme spoľahnúť a s ktorými máme korektné vzťahy,“ pokračoval Gejdoš.

„Zatiaľ naše žiadosti evidujú, ale nemôžu vyhovieť. Jediný komu vyhovejú, je Kinet, ktorý nás takto systematicky vykráda, zvyšuje si penetráciu na úrok našich zákazníkov,“ skonštatoval Hudzik.

Kinet je spoločník distribútora

Jediným spoločníkom firmy Kinet je Stredoslovenská energetika, teda sestra SSD. „Idú takou cestou, že najprv pokryjú všetkých ľudí ktorých chcú mať pripojených na internet svojou spriatelenou dcérskou spoločnosťou a až potom dajú možnosť pre ostatných, keď už trh bude v podstate dostatočne pokrytý,“ podotkol šéfredaktor magazínu TouchIT Ondrej Macko.

„Spoločnosť Kinet sa pre nás stala partnerom, s ktorým budujeme optické siete, pretože je a spĺňa všetky štandardy, ktoré vyžadujeme,“ dodal Gejdoš.

Zákon upravuje povinnosť prístupu k infraštruktúre za transparentných a nediskriminačných podmienok.

„To v praxi znamená, ak na stĺp môže umiestniť vedenie distribučná spoločnosť, tak za rovnakých podmienok ho má mať možnosť umiestniť aj telekomunikačný operátor,“ povedal hovorca Telekomunikačnej únie Slovenskej republiky Roman Vavro.

Za podanie návrhu sa však platí 1 650 eur. Menší poskytovatelia internetu tvrdia, že je to pre nich neprijateľné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika