Na hlavný obsah

Stovka domácností na Kysuciach je bez internetu a TV. Elektrikári prestrihli optické káble

Súkromná spoločnosť sa bráni, že likvidujú konkurenciu.

Stovka domácností na Kysuciach je bez internetu a TV. Elektrikári prestrihli optické káble
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Sto domácností na Kysuciach zostalo bez internetu a televízie. Elektrikári im odstrihli optické káble. Súkromná spoločnosť ich nelegálne viedla po stĺpoch elektrického vedenia. Bráni sa, že elektrikári takto likvidujú konkurenciu.

Súkromní poskytovatelia internetových služieb ťahajú optické káble po stĺpoch elektrického vedenia. Podľa elektrikárov sú len na strednom Slovensku desiatky takýchto spoločností.

„Je to v 90 percentách bez nášho vedomia, súhlasu. Tým pádom je to nelegálne, nebezpečné a takisto to ohrozuje plynulosť a bezpečnosť prevádzky našej distribučnej sústavy,“ informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Erik Vrábel:

„Domnelého vlastníka týchto zariadení sme vyzývali niekoľkokrát formou, ktorú ustanovuje zákon, aj nad rámec zákona. Vlastník na tieto výzvy nereagoval,“ prezradil špecialista rozvoja optickej siete v SSD Gorazd Motyka.

Stredoslovenská distribučná to preto zobrala do vlastných rúk. Jej zamestnanci optické káble odstrihli. Asi sto domácností v obci Nesluša tak odpojili od internetu.

Všetky odstrihnuté optické káble aj konzoly elektrikári uschovali. Firme, ktorá ich vlastní, ich odovzdajú alebo pošlú kuriérom.

„Samozrejme všetky tieto výjazdy a celú našu prácu im vyfakturujeme, lebo by to nebolo fér voči našim odberateľom, keby to išlo na náklady našej spoločnosti,“ uviedol Gejdoš.

Na montáž káblov treba povolenie

Stĺpy elektrického vedenia sú totiž vo vlastníctve distribučných spoločností. Na montáž dodatočných káblov treba povolenie.

„Musí sa schváliť projekt výstavby alebo umiestnenia zariadení. Musí sa schváliť montáž, byť pri tom dohľad distribučky, tu hrozí smrteľný úraz,“ povedal konzultant v oblasti rozvoja optických sietí Peter Ďuriš.

Konateľ súkromnej firmy, ktorá inštalovala optické káble v Nesluši, tvrdí, že Stredoslovenskú distribučnú viackrát neúspešne žiadali o povolenie.

„Stredoslovenská distribučná sa aktívne snaží odstrániť konkurenciu, aby bola monopolom nielen v poskytovaní elektrickej energie, ale aj v poskytovaní internetového pripojenia,“ vyhlásil konateľ Wnet Techonolog Tomáš Čečko.

„Stredoslovenská distribučná si zabezpečila legálne súťažným konaním, že si tu vybuduje optickú sieť. Vyhrala to firma Kinet, s ktorou uzatvorila zmluvu,“ dodala starostka obce Nesluša Zuzana Jancová.

Jediným spoločníkom firmy Kinet je Stredoslovenská energetika, teda sestra Stredoslovenskej distribučnej. Elektrikári tvrdia, že v obci majú vlastnú optickú sieť, ktorú si môžu súkromné firmy prenajať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny