Na hlavný obsah

Pre husté sneženie stáli autá v kolónach hodiny. Zima, ktorá zavítala do Česka, si už vyžiadala jednu obeť

Sneh spôsobil niekoľko dopravných nehôd.

Pre husté sneženie stáli autá v kolónach hodiny. Zima, ktorá zavítala do Česka, si už vyžiadala jednu obeť
Sneženie v Česku bolo príčinou niekoľkých kolízií. Foto: RTVS

Vodičov v Česku potrápilo husté sneženie a poľadovica. Na diaľnici D1 na Vysočine neďaleko Brna stáli v kolónach 11 hodín. V noci sa v smere na Prahu zrazili štyri kamióny, jeden z vodičov zahynul.

K nehode došlo pred polnocou. Kamión idúci smerom na Brno dostal šmyk a prerazil zvodidlá, v protismere doň narazili ďalšie autá. „Tri pozemné posádky plus vrtuľníky. Tie ale nemohli pre zlé počasie na miesto doletieť,“ priblížil situáciu hovorca českej záchrannej služby Petr Janáček.

O nepriaznivom počasí v Česku zisťovala v relácii Správy RTVS redaktorka Petra Vrablicová:

Hoci sa nehoda dala obísť, na diaľnici aj na okolitých cestách sa vytvorili rozsiahle kolóny. Policajti museli najprv sprejazdniť zjazd z diaľnice, aby mohli dopravu odkloniť.

„Keď sa nehoda stala, už nemohli prejsť sypače, čiže nadjazd bol neprejazdný. Boli tam aj kusy plechov, čiže bolo potrebné najprv úsek vyčistiť, aby sme odtiaľ autá mohli bezpečne sťahovať,“ opísala hovorkyňa krajskej polície Vysočina Dana Čírtková.

V smere na Prahu sa diaľnicu podarilo sprejazdniť až popoludní. Zlé počasie komplikovalo dopravu aj na ďalších miestach. Na Šumpersku havaroval predpoludním autobus so študentmi, dvaja sa zranili.

Hrozilo, že sa celý autobus prevráti, 49 študentov a traja učitelia sa nevedeli dostať von, preto rozbili okná a vyliezli.

„Podľa prvotných informácií vodič nezvládol riadenie na zasneženej vozovke a s autobusom vošiel do priekopy. Dychová skúška vylúčila, že by mal v krvi alkohol. Škoda bola vyčíslená na 50-tisíc českých korún, polícia nehodu ďalej vyšetruje,“ informovala v stanovisku polícia Českej republiky.

Polícia vyzýva vodičov, aby jazdili opatrne a do hôr iba so zimnou výbavou. Meteorológovia očakávajú, že sneh a mráz krajinu potrápia aj v nasledujúcich dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet