Na hlavný obsah

Košice sa zmenili na ľadové kráľovstvo. Viacerým obyvateľom to skomplikovalo ranné dochádzanie

Chodníky a cesty sa premenili na klziská.

Košice sa zmenili na ľadové kráľovstvo. Viacerým obyvateľom to skomplikovalo ranné dochádzanie
Košice na mnohých miestach zamrzli. Foto: RTVS

Ranná cesta do práce či do obchodu sa pre viacerých Košičanov skomplikovala. Husté sneženie sa v noci zmenilo na sneho-dážď a po ranných mrazoch sa vytvorila poľadovica. Na niektorých miestach v Košiciach sú klzké chodníky. V Košiciach je vyše 380 kilometrov chodníkov a o čosi menej ciest.

„O údržbu ciest a chodníkov vo veľkých mestských častiach sa stará zazmluvnená spoločnosť. V malých mestských častiach a na sídlisku KVP, tak tie si to vykonávajú samé. Zima nás začiatkom týždňa skutočne preverila a na cesty a chodníky sme vysypali 535 ton soli. Drť zatiaľ spočítanú nemáme,“ priblížil hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Situáciu v Košiciach zmonitorovala do reportáže v Správach RTVS redaktorka Katarína Zakuťanská:

Do zimnej údržby sa môže zapojiť aj verejnosť formou aplikácie Adoptuj si chodník. Posypový materiál im dodajú a po splnení za to získajú od mesta aj odmenu.

„Dnes 850 Košičanov pred svojimi blokmi odpratáva takýto chodník. Je niekoľko jednotlivcov, ktorí tak neurobili, preto ich z tohto systému vyradíme a nahradíme ďalšími, ktorí o túto službu verejnosti majú záujem,“ pokračoval Tokarčík.

V košickej univerzitnej nemocnici mali k večeru nakoniec do desať pacientov. „Najčastejšie sú zlomeniny v oblasti zápästia, zlomeniny v oblasti horného konca ramennej kosti, úrazy hlavy a úrazy členka. Doba liečenia sa pohybuje od dvoch týždňov. Pokiaľ ide o nejaké tržné rany a jednoduché úrazy až po dva až tri mesiace a niekedy aj viac, ak ide o komplikovanejšie zlomeniny,“ vysvetlil úrazový chirurg Kliniky úrazovej chirurgie, UNLP Košice.

Aj lekári vyzývajú ľudí k ostražitosti. Podobná situácia by sa totiž v najbližších dňoch mohla zopakovať na celom území Slovenska. Meteorológovia vydali výstrahu pred možnou poľadovicou, ktorá by sa mala tvoriť na cestách a chodníkoch v nočných a ranných hodinách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny