Na hlavný obsah

Rodinné stavebné sporenie môže byť v ohrození. Od januára sa chystajú zmeny

Stavebné sporenie bolo v minulosti veľmi obľúbené.

Rodinné stavebné sporenie môže byť v ohrození. Od januára sa chystajú zmeny
Ilustračná snímka – bankovky. Foto: RTVS

Rodinné stavebné sporenie môže byť v ohrození. Od januára to má byť síce nový spôsob, ako môže rodina šetriť na nehnuteľnosť. Úradnícka vláda však pripravila zákon o jeho zrušení. Viaceré organizácie sa proti nemu ohradili.

Stavebné sporenie bolo v minulosti veľmi obľúbené. Ľudia získali vysokú štátnu prémiu aj dobré úroky. To sa však zmenilo.

Rodinnému stavebnému sporeniu sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

„Pamätáme si, že štátna prémia bola 40 percent z ročného vkladu. V minulom roku bola však iba dva a pol percenta, pričom bolo treba uložiť naozaj vysokú sumu a to až 2 800 eur ročne,“ uviedol finančný analytik OVB Allfinanz Martin Búlik.

Rodinné stavebné sporenie prinesie niekoľko zmien. Stačilo by vložiť 500 eur ročne a prémia by bola 70 eur. Teda 14 percent za rok. Sporenie by sa stalo dostupnejším. Dnes ho môže získať len záujemca, ktorý nezarába viac ako približne 1 800 eur.

„Čo sa často dialo je, že napríklad otec pracoval a zarobil trošku viac napríklad 1 900 v hrubom, ale matka bola doma s dieťaťom a jej príjem bol výrazne nižší, ale v tejto situácii otec už nárok na štátnu prémiu nemal,“ ozrejmil riaditeľ Inštitútu moderného spotrebiteľa Filip Kužma.

Po novom sa ich príjem bude posudzovať spoločne. Limit sa navýši aj za každé dieťa v domácnosti.

Najmenej dostupné bývanie v Európe

Podľa odborníkov má Slovensko najmenej dostupné bývanie v Európe. Hlavne v krajských mestách si vlastné bývanie nevedia dovoliť ani ľudia s mierne nadpriemerným príjmom.

„Na to, aby si Slovák mohol dovoliť byt s výmerou 70 metrov štvorcových, si potrebuje usporiť 14 ročných hrubých platov,“ povedal Kužma.

Hoci má možnosť rodinného stavebného sporenia platiť od januára, úradnícka vláda pripravila zákon o jeho zrušení. V súčasnosti je v pripomienkovom konaní. Inštitút moderného spotrebiteľa nesúhlasí. Vyzbieral už viac ako 500 podpisov na hromadnú pripomienku.

„Ministerstvo financií má povinnosť sa ňou zaoberať a si nás pozvať na takzvané rozporové rokovania,“ spresnil Kužma.

So zrušením rodinného stavebného sporenia nesúhlasí aj viacero organizácií.

„Je to pomerne zaujímavý nástroj pre rodiny, ktoré si nemôžu dovoliť platiť vysoké hypotéky, zároveň je to otázka aj celého stavebného sektora, ktorý dnes klesá,“ dodal tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Nový minister financií sa zatiaľ nechce k zákonu vyjadrovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko