Na hlavný obsah

Ruský súd predĺžil väzbu americkému novinárovi, ktorý čelí obvineniam zo špionáže

Evana Gerschkovicha zadržali v marci.

Ruský súd predĺžil väzbu americkému novinárovi, ktorý čelí obvineniam zo špionáže
Väznený americký novinár Evan Gershkovich v Moskve. Foto: TASR/AP

Súd v Moskve predĺžil do 30. januára väzbu amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorý čelí obvineniam zo špionáže. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Súd rozhodoval za zatvorenými dverami a vstup neumožnili žiadnym novinárom. Pred súdnou sieňou však podľa AFP čakalo viacero reportérov.

Gerschkovicha, ktorý pracuje pre denník The Wall Street Journal (WSJ), zadržali v marci tohto roka. Prokuratúra voči nemu vzniesla obvinenia zo špionáže a v prípade usvedčenia mu hrozí trest odňatia slobody v dĺžke až 20 rokov. Gershkovich a WSJ obvinenia odmietli a americké úrady jeho zadržanie označili za nezákonné. Rusko neposkytlo dostatočné dôkazy na potvrdenie obvinení.

Súd v Moskve predĺžil Gerschkovichovi väzbu už dvakrát – v máji a v auguste o tri mesiace. Na základe augustového predĺženia mal zostať zadržaný do 30. novembra.

Gershkovich je prvým americkým reportérom, ktorý v Rusku čelí obvineniam zo špionáže od septembra 1986. Vtedy bývalá tajná služba KGB zatkla moskovského spravodajcu Nicholasa Daniloffa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet