Na hlavný obsah

V supermarketoch vymieňala cenovky za lístky s protivojnovými heslami. Ruský súd umelkyňu poslal do väzenia

Išlo o počty obetí či výzvy na zastavenie bojov.

V supermarketoch vymieňala cenovky za lístky s protivojnovými heslami. Ruský súd umelkyňu poslal do väzenia
Ruská výtvarníčka Saša Skočilenková plače na súde v Petrohrade vo štvrtok 16. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Ruský súd vo štvrtok (16. 11.) odsúdil umelkyňu a hudobníčku Sašu Skočilenkovú na sedem rokov väzenia za to, že minulý rok v supermarketoch vymieňala cenovky za lístky s protivojnovými heslami. Informovali o tom ruské médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AP.

Skočilenková (33) vymieňala cenovky za lístky s údajmi o počtoch ľudí zabitých na Ukrajine a vyzývajúce na zastavenie bojov.

Ženu zadržiavali vo vyšetrovacej väzbe v jej rodnom meste Petrohrad od apríla 2022 pre obvinenia zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde. Ruské úrady považujú za dezinformácie všetky správy o vojne na Ukrajine, ktoré sa nezhodujú s oficiálnymi vyhláseniami Kremľa.

Umelkyňu zatkli mesiac po tom, čo Rusko prijalo takýto kriminalizujúci zákon. Úrady ho využívajú na rozsiahle prenasledovanie opozičných politikov, aktivistov na ochranu ľudských práv a bežných Ruskov kritických voči Kremľu. Mnohí z nich dostávajú dlhé tresty väzenia.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International vyhlásila Skočilenkovú za väzňa svedomia. Ruskej verejnosti je známa ako autorka komiksov o živote s depresiou, bipolárnou poruchou a úzkosťou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet