Na hlavný obsah

Šéf neštátnych záchranárov, ktorého tento týždeň zadržala NAKA, ide do väzby

Spolu s ním ide do väzby aj ďalší zadržaný.

Šéf neštátnych záchranárov, ktorého tento týždeň zadržala NAKA, ide do väzby
Na archívnej snímke šéf Komplexnej centrálnej záchrannej služby Ján Culka. Foto: TASR/Dano Veselský

Šéf neštátnych záchranárov Ján Culka, ktorého v pondelok (27. 11.) v rámci akcie Záchranka zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) ide do preventívnej väzby. Rozhodol o tom vo štvrtok (30. 11.) Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Okrem Culku súd nariadil preventívnu väzbu aj ďalšiemu zadržanému, ktorým je dobrovoľný záchranár Marián Zvěřina. Informovala o tom redaktorka RTVS Jozefína Ilavská.

NAKA pri pondelkovej akcii zameranej na ekonomickú trestnú činnosť zadržala štyri osoby. Dvoch zadržaných prepustili. Prokurátor však navrhol preventívnu väzbu zvyšným dvom zadržaným, ktorí by podľa neho mohli pokračovať v páchaní trestnej činnosti.

Akcia sa týka podozrení z nehospodárneho spravovania majetku v štátnych podnikoch Slovenský vodohospodársky podnik a Vodohospodárska výstavba. NAKA spolu obvinila deväť fyzických a jednu právnickú osobu.

Obvinenia sa týkajú ekonomickej trestnej činnosti a súvisia s podozrivými zmluvami. Stíhanie sa začalo pre celkovo deväť skutkov.

NAKA vyšetruje obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a ďalej zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Škodu odhadujú na viac ako 4,5 milióna eur.

Súdne pojednávanie pre reláciu Správy RTVS sledovala redaktorka Jozefína Ilavská:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko