Na hlavný obsah

Slovenskému unikátu hrozí zánik. Oranžovočervená pochutina sa už takmer nevyrába

Pestovatelia nemajú sezónnych brigádnikov.

Slovenskému unikátu hrozí zánik. Oranžovočervená pochutina sa už takmer nevyrába
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Žitavská paprika môže zaniknúť. Ide o produkt, ktorý ako prvý na Slovensku získal ochrannú známku Európskej únie ako výrobok s chráneným označením pôvodu. V minulosti spracovatelia sušením získali stovky ton papriky ročne. Vlani už len asi 30 ton a tento rok ešte menej. Problémom je, že papriku pre nedostatok sezónnych brigádnikov takmer nik nepestuje.

Koreninová paprika dopestovaná na Podunajskej nížine po zomletí získava typickú oranžovočervenú farbu. Len takýto produkt môže byť podľa ochrannej známky žitavskou paprikou. S mletím a plnením papriky tento rok pre jej nedostatok začali o čosi neskôr.

V najlepších rokoch, napríklad v roku 2006, namleli a zabalili aj 500 ton. Tento rok to bude len desať.

Problémom s výrobou žitavskej papriky sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

„Keď to pôjde týmto smerom, tak dôjde k zániku pestovania koreninovej papriky na Slovensku,“ skonštatoval jeden z pestovateľov žitavskej papriky Ján Kolesár.

Problémom nie je ju spracovať a dopestovať, ale ju na poliach pozbierať. Chýbajú brigádnici. „Žiadny kombajn na to neexistuje. Výsledný efekt bude taký, že tí pestovatelia do toho nepôjdu, keď im to nakoniec na poli zhnije,“ pokračoval Kolesár.

„Tento prípad len potvrdzuje ten fakt, že celé odvetvie špeciálnej rastlinnej výroby je naozaj náročné na ľudskú prácu,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

„Je potrebné v tejto súvislosti riešiť hlavne problematiku daňového a odvodového zaťaženia sezónnych pracovníkov s ministerstvom práce,“ povedal hovorca ministerstva pôdohodpodárstva Andrej Wallner.

Rezort väčšie zvýhodnenie odmieta

To odvody brigádnikom znížilo už od tohto rok, avšak len čiastočne. Pestovatelia by chceli zvýhodnených odpracovaných hodín viac, čo však zas rezort odmieta. Podľa producenta by pomohlo väčšie zapojenie nezamestnaných do sezónnych prác. Motivovať by ich mohlo to, že by im dávky popri brigáde zostali.

„Týmto ľuďom, pokiaľ prídu, nech peniaze zostanú a budú ešte zaplatení na tejto robote. Štát navyše zarobí, lebo budú platiť odvody,“ podotkol Kolesár. Takýto návrh pritom parlament na stole už mal, no neprešiel. Vlani v novembri zaň pritom hlasovalo viacero poslancov, ktorí dnes sedia v koalícii, vrátane aktuálneho ministra práce Erika Tomáša.

Hoci vlani návrh podporoval, dnes o ňom rezort neuvažuje. „Ministerstvo momentálne neplánuje zavedenie navrhovaného opatrenia,“ informovala Korenková z rezortu práce. Nedostatok sezónnych pracovníkov všeobecne vplýva na nižší záujem farmárov pestovať aj iné druhy zeleniny, či ovocie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko