Na hlavný obsah

Nárast produkcie elektroodpadu cítime aj na Slovensku. Odborníci bijú na poplach

Produkcia elektroodpadu sa každoročne zvyšuje.

Nárast produkcie elektroodpadu cítime aj na Slovensku. Odborníci bijú na poplach
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Globálna produkcia elektroodpadu je z roka na rok vyššia. Do roku 2030 vzrastie podľa odborníkov na takmer 75 miliónov ton. Nárast pociťujeme aj na Slovensku. Recyklácia je preto mimoriadne dôležitá.

Spracovaniu elektroodpadu sa v relácii Správy RTVS z regiónov venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Produkcia elektroodpadu sa každoročne zvyšuje. Podľa odborníkov sú čísla alarmujúce.

„Najlepší odpad je ten, ktorý nevzniká. Mali by sme sa zamyslieť nad tým, aby bola nižšia spotreba v prvom rade. Aj keď všetci nás tlačia do spotreby a každý nám hovorí, že ekonomicky je dobré, keď je veľká spotreba, ale je to cesta do pekla. S tým si v podstate sami ničíme planétu,“ priblížil majiteľ firmy na spracovanie elektroodpadu Milan Štefanka.

Spracovatelia elektroodpadu tvrdia, že v súčasnosti vedia zrecyklovať 90 percent materiálov. Oproti minulosti je to však menej.

„Kvalitný materiál nahrádza ten menej kvalitný, ktorý je potom už problematické recyklovať alebo získať, alebo vyseparovať. Takže musíme stále hľadať nové možnosti a spôsoby ako udržať mieru recyklácie čo najvyššiu,“ dodal Štefanka.

„Veci by sa mali vyrábať nie, že vydržia dva roky, ale ako sa vyrábali predtým, že sa snažilo aj konštruovať veci tak, aby vydržali dlhšie,“ dodal.

Spotrebiče môžeme odovzdať aj v predajniach

Recyklácia elektroodpadu je dôležitá aj pre získanie vzácnych kovov. Z milióna mobilných telefónov sa dá získať 16 ton medi, 350 kg striebra, 34 kg zlata a 15 kg paládia. Dôležitá je pri tom ručná separácia.

„Musíme presne vytriediť a presne určiť, ktorý kov ideme spracovávať a následne tie kovy vložíme, naplníme chémiou a chémia rozpustí povrchové materiály. A ďalším spracovaním, zrážaním a čistením v podstate získavame 99,9 percent čisté kovy,“ vysvetlil Štefanka.

Odborníci upozorňujú ľudí, aby staré a nepotrebné spotrebiče nedávali do komunálneho odpadu. Bezplatne ich môžu odovzdať vo všetkých elektropredajniach, v zberných dvoroch alebo prostredníctvom červenobielych kontajnerov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko