Na hlavný obsah

Za liter oleja liter octu. Benefity motivujú ľudí separovať olej, poskytujú ich viaceré mestá

Výmena oleja za benefit funguje aj v Dubnici nad Váhom.

Za liter oleja liter octu. Benefity motivujú ľudí separovať olej, poskytujú ich viaceré mestá
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Model niečo za niečo sa osvedčil aj pri separácii jedlých olejov. Ľudí motivuje zbierať použitý kuchynský olej nielen pre ochranu životného prostredia, ale aj pre benefity. Poskytujú ich viaceré mestá. Za opotrebovaný olej dostanú ľudia nový.

Obyvatelia Dubnice nad Váhom môžu nádoby s použitým olejom od tejto jesene nosiť na zberný dvor. Naprázdno neodídu.

„Vymenia im tri litre použitého oleja za jeden liter nového oleja, alebo jeden liter použitého oleja za jeden liter octu,“ informovala riaditeľka TSM Vladimíra Klačanská.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS:

„Naším cieľom je zvýšiť separovanosť, ale aj pomôcť občanom, pokiaľ to teraz vylievali do WC, znečisťovali kanalizáciu, myslím že aj toto pomôže k zlepšeniu životného prostredia,“ uviedol konateľ spoločnosti TSM Vladimír Lukáč.

Po meste už boli dlhšie rozmiestnené žlté nádoby na použité oleje. No možnosť za pozostatok po vypražených rezňoch niečo dostať, zvýšila záujem ľudí o odovzdávanie fliaš.

„Áno, je veľký záujem o túto službu, nám to pomáha zvýšiť mieru vyseparovanosti. Každý sa snaží ušetriť euro,“ povedala Klačanská.

V Dubnici nad Váhom chcú zber použitého oleja ešte zjednodušiť. Do terénu vyšlú špeciálne vozidlo. Systém s benefitmi, to znamená výmena za olej alebo ocot, zostane zachovaný.

„Týmto vychádzame v ústrety občanom, ktorí sú imobilní, nemajú možnosť prísť k nám na dvor. Vytipovali sme desať lokalít, kde môžu ľudia v stanovenom čase doniesť olej,“ dodala Klačanská.

„Zber použitého oleja je, čo sa týka legislatívy, povinný triedený zber, my veľmi vítame, keď samosprávy zavádzajú intenzívnejší zber. Toto je veľmi motivačné pre ľudí, takto sa dokáže vyzbierať veľa jedlého oleja,“ skonštatoval environmentalista Branislav Moňok.

Použitý olej upcháva kanalizácie a je lákadlom pre hlodavce. Vyseparovaním sa dá použiť na výrobu emisne úsporného biopaliva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny