Na hlavný obsah

Sto rokov od začiatku rozhlasového vysielania v Československu oslávili koncertom

Koncert niesol názov "Spoločne naladení na folklór".

Sto rokov od začiatku rozhlasového vysielania v Československu oslávili koncertom
Ilustračná snímka z koncertu orchestrov Českého rozhlasu a RTVS. Foto: RTVS

Sto rokov od začiatku rozhlasového vysielania v Československu si pripomenuli RTVS a Český rozhlas. Obe verejnoprávne médiá pripravili jedinečný koncert plný folklórnej hudby. Rozhlas, ešte pod názvom Radiojournal, začal šíriť program z Prahy v roku 1923, o tri roky neskôr sa pridala aj Bratislava.

Na oslavu storočnice vysielania Československého rozhlasu sa folklórne orchestre oboch rozhlasov spojili po prvýkrát. Koncert nazvali „Spoločne naladení na folklór“.

„Rozhodol som sa, že pripravím napríklad skladby, ktoré nepochádzajú od upravovateľov ľudových piesní, ale od samotných etnomuzikológov a skladateľov, ako bol Béla Bartok a Leoš Janáček. Vytvorili sme aj improvizačné pasáže a novátorské prvky,“ priblížil koncertný majster Orchestru ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu Ján Kružliak ml.

Výročnému koncertu sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Andrea Šeligová:

„Pre mňa to bolo niekoľkonásobne úžasné, pretože keď sme kedysi pred 47 rokmi zakladali Orchester ľudových nástrojov, vtedy Československého rozhlasu, tak nám zlé jazyky nepredpovedali dlhé trvanie,“ hovorí bývalý koncertný majster OĽUNu Miroslav Dudík.

Skladby z moravských regiónov striedali myjavské žartovné piesne či skladby na ľudové motívy zo Šariša. Brezovské tance zahrali oba orchestre spoločne.

„Ľudové piesne sú súčasťou našich životov a často sa k nej obraciame ako k našim predkom,“ uviedol redaktor a dramaturg folklórneho vysielania Českého rozhlasu Brno Jaroslav Kneisl.

Zostrih prinesie Rádio Regina Západ

„Veľmi divácky zaujímavé bolo aj vystúpenie mladého nádejného huslistu a speváka Milana Paľa z Trstenej, ktorý zahral legendárnu skladbu Borovka,“ dodala redaktorka folklórneho vysielania Rádia Regina Západ Miroslava Záhumenská.

„Považujem Český rozhlas za naozaj bratský. Spolupracujeme veľmi často, poznáme sa navzájom naozaj dlhé roky. Aj tento koncert ukazuje, že spolupráca je veľmi plodná,“ priblížil generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

„Program sa skladal z rôznych piesní, zo všetkých regiónov, našich moravských i vašich plus úžasné inštrumentálne výkony oboch súborov. Myslím si, že večer sa proste nemohol nepáčiť,“ vyhlásil regionálny riaditeľ pre Moravu, Český rozhlas Josef Podstata.

Zostrih spoločného koncertu BROLNu a OĽUNu prinesie svojím poslucháčom aj Rádio Regina Západ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko