Na hlavný obsah

Dodávku elektriny na hornej Orave sa podarilo v sobotu obnoviť. Situáciu komplikovali popadané stromy

Od skorého rána odstraňovali následky kalamity a opravovali poškodené vedenie.

Dodávku elektriny na hornej Orave sa podarilo v sobotu obnoviť. Situáciu komplikovali popadané stromy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Orave boli pre silný vietor v sobotu (21. 10.) bez elektriny. Stromy popadali na elektrické vedenie. Piliari a elektrikári od rána odstraňovali následky kalamity a opravovali poškodené vedenie.

„Situácia bola večer veľmi náročná, pretože miesta, kde došlo k poruchám boli ťažko dostupné a stále fúkal silný vietor a padali naďalej stromy, čo bolo pre našich pracovníkov veľmi nebezpečné, preto museli počkať do soboty rána, kedy sa k týmto miestam dostali bezpečne,“ priblížil hovorca Stredoslovenskej distribučnej, a. s. Miroslav Gejdoš.

Ešte pred elektrikármi museli popadané stromy spíliť. Vysoké sucháre zostali nebezpečne visieť na vodičoch. Podľa lesníkov vietor vyváľal asi tisíc kubíkov dreva. Chcú ich čo najskôr spracovať, aby do nich nenaletel kôrovec.

Podľa hovorcu bolo mimo prevádzky 17 distribučných trafostaníc, čo je viac ako tisíc odberných miesť. „Oravskú Lesnú sa nám podarilo vyriešiť ešte v dopoludňajších hodinách, o čosi dlhšie to trvalo ešte v Oraviciach a vo Vitanovej, kde sme obnovili dodávku elektriny až neskôr popoludní,“ dodal Gejdoš.

Slovenský hydrometeorologický ústav v piatok upozornil, že vo viacerých okresoch Žilinského kraja aj v okresoch Banská Bystrica, Brezno a Poprad sa môže na horách vyskytnúť silná až mohutná víchrica. Vydal výstrahu druhého stupňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny