Na hlavný obsah

Študenti žurnalistiky protestovali pred úradom vlády, hovoria o hroziacej cenzúre médií

Reagovali na kroky premiéra Roberta Fica.

Študenti žurnalistiky protestovali pred úradom vlády, hovoria o hroziacej cenzúre médií
Minister obrany Robert Kaliňák medzi protestujúcimi študentmi žurnalistiky. Foto: RTVS

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) nebude odpovedať na otázky novinárov z vybraných médií. Televíziu Markíza, denníky SME a N, a tiež portál Aktuality obvinil z toho, že neinformujú pravdivo.

Pôvodne predseda vlády naznačil, že novinárov zo spomenutých redakcií nepustí na úrad vlády. Pre snahu obmedziť slobodu médií zorganizovali študenti žurnalistiky tichý protest. Žurnalisti nesúhlasia s prístupom niektorých ministrov proti vybraným médiám.

„Ak sa snažia umlčať nás tak sa snažia umlčať celé Slovensko a my ako študenti nechceme pracovať v štáte, ktorý je nepriateľský proti médiám,“ povedala jedna z účastníčok tichého protestu, študentka žurnalistiky Aneta Andraščíková.

Tichému protestu študentov žurnalistiky ku krokom predsedovi aj iným členom vlády sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Iveta Vanková:

Napriek vyhrážkam Roberta Fica, že prehodnotí akreditácie novinárov z Denníka N, SME, Aktualít a televízie Markíza, sa redaktori na Úrad vlády dostali. No predseda vlády s nimi komunikovať aj tak odmieta.

„Sú to médiá, ktoré otvorene prejavujú nepriateľské politické postoje. Pokiaľ si citované médiá nezačnú plniť zákonnú povinnosť, predseda vlády Robert Fico s nimi prerušuje akúkoľvek komunikáciu,“ uviedol vo vyjadrení tlačový odbor Úrad vlády SR.

Členovia kabinetu z Hlasu-SD a SNS v tom problém nevidia. „Ja mám individuálny vlastný prístup k novinárom, pán premiér ak má nejaký postoj voči vám, tak je to jeho postoj,“ povedal šéf envirorezortu Tomáš Taraba (SNS).

„Je to jeho osobné rozhodnutie, ale čo sa týka jednotlivých členov vlády, tam je na individuálnom rozhodnutí,“ uviedol podpredseda vlády pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD).

Médiá si bude vyberať aj R. Kaliňák

Ministri zo Smeru svoju komunikačnú stratégiu neprezradili, po rokovaní vlády medzi novinárov neprišli. Ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) redakcia zastihla medzi študentami žurnalistiky. Potvrdil, že bude konať podobne ako predseda vlády a bude si vyberať, ktorým médiám odpovie.

„Po 3,5 roka čo sme si vypočuli tony lži, si myslím, že mám právo neodpovedať, špeciálne televízii Markíza,“ povedal Kaliňák.

Televízia Markíza sa nechce v tejto chvíli vyjadriť k obmedzeniam, ktorým čelia jej redaktori. Podľa šéfredaktora denníka N predseda vlády rozhodnutím prerušiť komunikáciu s vybranými médiami porušuje zákon, pretože má povinnosť informovať všetky médiá.

Opozícia prerušenie komunikácie odsúdila

Hnutie Slovensko, SaS a KDH kritizujú rozhodnutie premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) prerušiť komunikáciu s vybranými médiami. Považujú ho za neakceptovateľné.

Podľa KDH zámerné ignorovanie vybraných médií ešte viac podnecuje rozdelenie v spoločnosti, ktorú by mal Fico skôr upokojovať. Hnutie Slovensko označilo Ficovo konanie za neprípustné a nehodné predsedu vlády. Tieto praktiky mu pripomínajú praktiky spred Novembra ’89.

KDH a hnutie Slovensko sa odvolávajú na význam Nežnej revolúcie pre slobodu médií a slobodu slova. Hnutie Slovensko kritizuje kroky premiéra ako nedostatočnú úctu k právu občanov na slobodný prístup k informáciám.

Ako uviedla predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková, Fico v roku 1998 vyhlasoval, aké je potrebné zabezpečiť to, že televízia Markíza bude mať možnosť vysielať objektívne aj kritické informácie. „O 25 rokov je všetko inak a dnes je to práve Robert Fico, ktorý sa chystá médiá obmedzovať,“ dodala.

Prácou médií je podľa člena Výboru NR SR pre kultúru a médiá Jozefa Hajka (KDH) strážiť demokraciu a sprostredkúvať informácie občanom, vyjadrovať sa k činnosti štátnych inštitúcií a politických strán. To je podľa neho dôvod, prečo by nemali byť obmedzované.

SaS na sociálnej sieti pripomenula, že europoslanec Eugen Jurzyca spolu s Ivanom Štefancom inicioval list pre Európsku komisiu, v ktorom žiada preveriť súlad krokov Fica namierených proti médiám s hodnotami a princípmi EÚ. Iniciatívu podporili aj ďalší siedmi slovenskí europoslanci.

„Kľúčovou povinnosťou orgánov verejnej správy v demokratickom štáte je informovať médiá a verejnosť a umožniť tak verejnú kontrolu politikov,“ zdôraznili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko