Na hlavný obsah

Dočasné prímerie v Gaze: Pavel Macko vysvetlil, čo dohoda znamená a aké kroky budú nasledovať

Obe strany deklarovali vôľu v konflikte pokračovať.

Dočasné prímerie v Gaze: Pavel Macko vysvetlil, čo dohoda znamená a aké kroky budú nasledovať
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izraelská vláda schválila štvordňové prímerie s Hamasom. Palestínske radikálne hnutie má počas tohto obdobia prepustiť 50 rukojemníkov, ktorých zadržiava v Gaze. Hamas schválenie dohody sprostredkovanej Katarom privítal.

Premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že prímerie neznamená úplné zastavenie bojov a po jeho uplynutí chce Izrael pokračovať v operáciách v pásme Gazy. Generál vo výslužbe Pavel Macko vysvetlil tvrdenia izraelského premiéra.

„Bavíme sa o dočasnom zastavení paľby za presne dohodnutých podmienok na štyri dni. Čas začiatku tejto lehoty ešte oznámia, ale súčasťou zastavenia paľby je aj umožnenie humanitárnej pomoci a výmena rukojemníkov a zajatcov. Je tam aj zastavenie leteckých aktivít na štyri dni v celej južnej časti pásma Gazy,“ uviedol Macko.

Generál vo výslužbe Pavel Macko v relácii RTVS Aktuálne :24 hovoril o dočasnom prímerí medzi Izraelom a hnutím Hamas, rozprávala sa s ním moderátorka Klaudia Suchomel Guzová:

Tel Aviv stále deklaruje svoju podmienku, že z pásma Gazy nemôže prísť podobná hrozba, akej čelil Izrael začiatkom októbra. Buď v degradovaní Hamasu bude pokračovať, alebo musí dosiahnuť inú dohodu, ktorá by znamenala koniec vojny zo strany Hamasu.

Vôľu pokračovať v konflikte deklarovalo aj teroristické hnutie. „Aj naďalej má záujem o vytvorenie samostatného Palestínskeho štátu a zničení Izraela. Odkaz lídra Hamasu po oznámení tejto dohody o rukojemníkoch a zastavení paľby, bol: ‚Ale naše prsty sú na spúšti a budeme pozorne sledovať, aký bude priebeh zastavenia paľby,'“ uzavrel Macko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet