Na hlavný obsah

Izraelská vláda schválila dohodu o dočasnom prímerí v Gaze

Na základe dohody má Hamas prepustiť asi 50 rukojemníkov.

Izraelská vláda schválila dohodu o dočasnom prímerí v Gaze
Palestínsky chlapec stojí v troskách zničeného domu po izraelskom bombardovaní v Rafahu. Foto: TASR/AP

Izraelská vláda v stredu (22. 11.) schválila dohodu o dočasnom prímerí v pásme Gazy. Na jej základe má palestínske militantné hnutie Hamas prepustiť zhruba 50 rukojemníkov. Informovala o tom agentúra AP a americká televízia CNN.

Podľa dohody má Hamas prepustiť najmenej 50 z asi 240 rukojemníkov, ktorých zadržiava v pásme Gazy od útoku zo 7. októbra, počas štvordňovej prestávky v bojoch, oznámila izraelská vláda. Dodala, že pauzu v bojoch predĺži o ďalší deň za každých desať prepustených rukojemníkov.

Bezprostredne nebolo známe, kedy dočasné prímerie vstúpi do platnosti. Izrael uviedol, že spomedzi rukojemníkov ako prvé prepustia ženy a deti.

Izrael by mal na základe dohody prepustiť nešpecifikovaný počet Palestínčanov z izraelských väzníc, napísala agentúra AFP.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pred hlasovaním vlády o dohode povedal, že Izrael bude po skončení dočasného prímeria pokračovať v ofenzíve proti Hamasu.

Dohodu schválil izraelský kabinet výraznou väčšinou, uviedol pre CNN nemenovaný zdroj z prostredia izraelskej vlády.

Dohodu potvrdil Katar

Katar potvrdil túto dohodu o dočasnom pozastavení bojov v pásme Gazy. Začiatok štvordňového prímeria oznámia v nasledujúcich 24 hodinách, uviedla Dauha. Informovala o tom agentúra AP.

„Dohoda zahŕňa prepustenie 50 žien a detí v súčasnosti zadržiavaných v pásme Gazy výmenou za prepustenie niekoľkých palestínskych žien a detí zadržiavaných v izraelských väzniciach,“ oznámilo katarské ministerstvo zahraničných vecí.

Dodalo, že dočasné prímerie umožní, aby do pásma Gazy vstúpil „väčší počet humanitárnych konvojov a humanitárnej pomoci vrátane paliva určeného pre humanitárne potreby“. Priblížilo, že štvordňová prestávka v bojoch bola prijatá s možnosťou predĺženia.

Katarská diplomacia pripomenula, že rokovania, ktoré viedli k dohode, sprostredkovali Egypt, USA a Katar.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet