Na hlavný obsah

Hľadá sa prvý dobrovoľník. O Muskov mozgový čip je veľký záujem

Testy zatiaľ prebiehali len na zvieratách.

Hľadá sa prvý dobrovoľník. O Muskov  mozgový čip je veľký záujem
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash, neuralink.com, koláž RTVS

O mozgový implantát od spoločnosti Neuralink prejavili záujem tisíce ľudí. Upozornil na to web Insider, ktorý odkazuje na nedávnu správu agentúry Bloomberg od jedného zo životopiscov Elona Muska Ashlee Vancea.

Musk je spoluzakladateľom spoločnosti Neuralink, ktorá zatiaľ vykonala 155 implantácií na rôznych pokusných zvieratách, vrátane ošípaných a opíc. Zariadenie zatiaľ človeku neimplantovali. Neuralink si však v budúcom roku kladie za cieľ operovať 11 ľudí a do roku 2023 viac než 22 000 ľudí.

Spoločnosť dostala v máji tohto roka zelenú na začatie testov zariadenia od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Predtým FDA žiadosť zamietol pre obavy o bezpečnosť. A to vrátane toho, že káble zariadenia pripojené k mozgovému čipu by sa v hlave človeka mohli pohybovať alebo by sa čip potenciálne mohol prehrievať, napísala agentúra Reuters.

Pomoc ľuďom s neurologickými poruchami

Na prvú štúdiu na ľuďoch začal nábor v septembri. Neuralink hľadal ľudí s ochrnutím všetkých štyroch končatín pre poranenia miechy či ALS (Amyotrofická laterálna skleróza). Spoločnosť dúfa v to, že vyrobí zariadenie, ktoré vytvorí akúsi symbiózu medzi ľuďmi a strojmi. Zariadenie by napríklad ľuďom umožnilo posielať správy či hrať hry pomocou ich myšlienok. Najskôr si však kladie za cieľ pomôcť práve ľuďom s neurologickými poruchami.

Vance uviedol, že aj napriek tisícom potenciálnych pacientov, ktorí o zariadenie prejavili záujem, spoločnosť stále hľadá dobrovoľníka číslo jedna. Toho opísal ako niekoho, „kto je ochotný nechať si chirurgom odstrániť kus lebky, aby mu veľký robot mohol do mozgu vložiť sériu elektród a drôtov“. Zariadenie tak nahradí časť lebky, ktorá bola odstránená. Vlákna majú šírku asi jednu štrnástinu jedného prameňa ľudského vlasu. Musk tiež chce, aby sa robot pohyboval o niečo rýchlejšie a aby sa operácie vykonávali aj bez ľudskej pomoci.

Boj s konkurenciou

Muskov životopisec poukázal aj na potrebu bojovať s konkurenciou iných startupov. Ide napríklad spoločnosti Synchron a Onward, ktoré s pokusmi na ľuďoch už začali.

Spoločnosť Synchron ešte v júli 2022 implantovala svoje prvé zariadenie americkému pacientovi. Ďalší z pacientov tejto spoločnosti v Austrálii v decembri 2021 ako prvý človek poslal tweet len pomocou svojich myšlienok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet