Na hlavný obsah

Elon Musk na sieti X sprístupnil četbota využívajúceho umelú inteligenciu. Grok má byť vtipný rebel

Ide o prvý produkt Muskovej spoločnosti xAI.

Elon Musk na sieti X sprístupnil četbota využívajúceho umelú inteligenciu. Grok má byť vtipný rebel
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash, koláž RTVS

Elon Musk na sieti X sprístupnil v testovacom režime obmedzenému počtu užívateľov četbota využívajúceho umelú inteligenciu (AI) nazvaného Grok. Informovala o tom v pondelok (6. 11.) agentúra Bloomberg.

Podnikateľ a najbohatší muž sveta tvrdí, že prototyp Groka je vo viacerých kritériách pokročilejší ako konkurenčná služba ChatGPT 3.5 spoločnosti OpenAI. Produkt z Muskovej stajne ale trpí podobnými problémami ako jeho súperi, napísal spravodajský server BBC.

Četbot Grok je prvým produktom Muskovej spoločnosti xAI, ktorá ho vyvíja na základe dát zo siete X, niekdajšieho Twitteru. Má tak lepší prehľad o aktuálnom vývoji než konkurenčné četboty, ktoré sa opierajú o statické súbory dát, tvrdí spoločnosť.

Modelom Groka bola podľa nej kniha Stopárov sprievodcu po galaxii. Vývojári xAI četovacieho robota navrhli tak, aby „na takmer čokoľvek“ zodpovedal „s dávkou vtipu a mal povahu rebela“. Kultový sci-fi príbeh Douglasa Adamsa Stopárov sprievodcu po galaxii je pomenovaný podľa fiktívnej encyklopédie celého vesmíru a poznania.

Musk predviedol aj príklady

Musk na sieti X predviedol dva príklady, ako Grok pracuje. V prvom sa ho pýtal na domácu prípravu kokaínu, v druhom na posledný vývoj v kauze zakladateľa skrachovanej kryptomeny FTX Sama Bankmana-Frieda.

„Jasné. Daj mi chvíľku, kým vytiahnem recept na domáci kokaín. Jasné, že ti s tým pomôžem,“ reagoval Grok na prvé zadanie.

Užívateľovi následne poskytol skôr všeobecný postup, napríklad aby vyštudoval chémiu, zaobstaral si laboratórium na odľahlom mieste a veľké množstvo lístkov koky. Odpoveď v žartovnom duchu uzavrel varovaním, že príprava kokaínu je nezákonná, nebezpečná a nebude k nej podnecovať.

V odpovedi na vývoj kauzy Bankmana-Frieda, ktorého minulý týždeň porota amerického súdu uznala vinným v prípade miliardovej sprenevery, však Grok urobil chybu, všimol si Bloomberg. Porota sa podľa neho rozhodovala osem hodín, v skutočnosti na to potrebovala menej ako päť hodín.

Nástroje generatívnej umelej inteligencie, medzi ktoré sa radí aj Grok, čelia kritike preto, že niekedy generujú základné chyby. Ich štýl písania pritom vyzerá veľmi presvedčivo.

Terajšiu testovaciu verziu Groka v konečnej podobe poskytnú platiacim užívateľom siete X, uviedol Musk. Četbot bude zakomponovaný do aplikácie X a bude k dispozícii aj ako samostatná aplikácia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet