Na hlavný obsah

V Bratislave otvorili prvú kliniku svojho druhu na Slovensku: Pomôže pacientom, ktorí majú problémy s obličkami

Lekári chcú zvýšiť transplantácie aj od živých darcov.

V Bratislave otvorili prvú kliniku svojho druhu na Slovensku: Pomôže pacientom, ktorí majú problémy s obličkami
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Univerzitná nemocnica Bratislava otvorila Kliniku nefrológie a transplantácií obličiek. Ide o prvú takúto kliniku na Slovensku. Pacienti s oslabenou imunitou, ktorí sú často hospitalizovaní, sa tak budú môcť liečiť v moderných priestoroch.

Marte krátko po štyridsiatke zlyhávali obličky. Na hemodialýzu, ktorá zbavuje krv škodlivých látok, chodila päť rokov. Potom podstúpila transplantáciu. „Tá transplantácia je zázrak, lebo sa pred vami otvorí etapa života bez obmedzení, naozaj je to dar života. Mne tá oblička funguje 26 rokov,“ opísala pacientka Marta Ďurovičová.

Viac o novej klinike zisťovala v relácii Správy RTVS redaktorka Veronika Čokinová:

Stav jej v súčasnosti skomplikoval zápal, preto sa lieči na Klinike nefrológie a transplantácií obličiek. Je jednou z prvých pacientiek, ktorú na novom oddelení hospitalizovali. Lekári sa tam budú starať o rôzne ochorenia obličiek.

„Budeme schopní poskytovať komplexnú liečebno-preventívnu zdravotnú starostlivosť pacientom, ktorí vyžadujú špecifickú liečbu použitím imunosupresív či biologickej liečby a hlavne liečiť pacientov, ktorým zlyhali obliečky a poskytovať im liečbu transplantáciou obličky,“ priblížila prednostka novej kliniky Zuzana Žilinská.

Lekári chcú na novej klinike zvýšiť počet transplantácií aj od živých darcov. V bratislavskom transplantačnom centre od začiatku tohto roka transplantovali 32 obličiek, z toho štyri boli od živých darcov. Išlo aj o prvý prípad, keď sa operácia vydarila, hoci sa pacientom nezhodovali krvné skupiny.

„Vždy nám bude málo tých darcov, to nie je problém Slovenska, ale celého sveta. Vždy bude viac tých ľudí, ktorí potrebujú byť transplantovaní,“ ozrejmil zástupca prednostky Martin Chrastina.

Klinika spĺňa všetky hygienické predpisy

Výstavba nového pracoviska stála nemocnicu milión eur. „Teší ma, že sa nám podarilo ukončiť projekt, kde spĺňame všetky hygienické predpisy, pretože sa tu nachádzajú pacienti, ktorí sú veľmi náchylní na akékoľvek infekčné ochorenia,“ uviedol riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Alexander Mayer.

„Slovenské zdravotníctvo napriek problémom, ktoré má, čo sa týka podfinancovania, je naozaj kvalitou špičkovým zdravotníctvom so špičkovými odborníkmi, ktorí poskytujú našim pacientom špičkové služby,“ povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Transplantačné pracovisko je okrem Bratislavy aj v Banskej Bystrici, v Martine a v Košiciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny