Na hlavný obsah

Unikátna operácia v Martine: Laura (17) podstúpila náročný zákrok, prvýkrát pri ňom asistovali roboty

Išlo o prvenstvo nielen na Slovensku.

Unikátna operácia v Martine: Laura (17) podstúpila náročný zákrok, prvýkrát pri ňom asistovali roboty
Pri operácii asistovali roboty. Foto: RTVS

V Martine už roboticky operujú nielen dospelých pacientov, ale aj deti. Dokonca s takou diagnózou, na ktorú si zatiaľ netrúfli ani v Česku, Poľsku či Maďarsku. Výhodou medicínskych robotov je rýchlejšie zotavenie pacienta.

Laura, 17-ročné dievča z Košíc, s operáciou hrubého čreva najskôr váhala. Absolvovala ju totiž aj jej sestra a pamätala si na komplikácie, ktoré mala. „Napokon povedali, že ju urobia laparoskopicky s pomocou robota. Bola som prekvapená aj šťastná, lebo som vedela, že keď budú operovať robotom, tak zotavenie bude oveľa rýchlejšie,“ uviedla mladá pacientka.

„Staršia dcéra bola operovaná laparoskopicky pred piatimi rokmi a strašne dlho trvalo, kým sa zotavila,“ opísala matka pacientky Katarína Tökölyová. Laura sa podľa nej zotavila neporovnateľne rýchlejšie.

Unikátnej operácii v martinskej nemocnici sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

Išlo o náročný chirurgický výkon v brušnej dutine, operácia trvala 3,5 hodiny. „Išlo o operáciu, kde sa odstraňovalo celé hrubé črevo a konečník. A namiesto konečníka sa vytvoril rezervoár z tenkého čreva,“ opísal zákrok operujúci lekár Marek Adámik.

Robotickým systémom v Martine operovali od apríla tohto roka už viac ako 100 pacientov. Teraz po prvý raz dieťa. „Najskôr sa otestuje a overí jeho účinnosť na dospelých pacientoch a potom sa až presúva do pediatrickej medicíny,“ uviedol námestník riaditeľa Univerzitnej nemocnice Martin Dalibor Murgaš.

„Benefity pre pacienta sú jednoznačné – rýchlejšia rekonvalescencia, čiže rýchlejší návrat do bežného života,“ dodal Adámik.

Dieťa s takouto diagnózou roboticky operovali ako prví nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Poľsku a Maďarsku. Majú pritom len jeden systém pre tri pracoviská – chirurgiu, urológiu a gynekológiu. „Urobíme maximum pre to, aby sme ďalší získali. V Čechách to majú okresné nemocnice a u nás to nemajú ani niektoré koncové nemocnice,“ skonštatoval Murgaš.

Podobný robotický systém, ale starší, majú aj v banskobystrickej nemocnici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko