Na hlavný obsah

Úrady môžu svojim zamestnancom zakázať nosiť viditeľné náboženské symboly, rozhodol tak súd EÚ

Cieľom má byť vytvorenie neutrálneho prostredia.

Úrady môžu svojim zamestnancom zakázať nosiť viditeľné náboženské symboly, rozhodol tak súd EÚ
Ilustračná snímka lekárky so šatkou zakrývajúcou vlasy. Foto: Profimedia

Súdny dvor Európskej únie v utorok (28. 11.) rozhodol, že úrady môžu všetkým svojim zamestnancom zakázať viditeľné nosenie náboženských symbolov.

Súdny dvor sa zaoberal sťažnosťou pracovníčky mestského úradu v Belgicku, ktorej zamestnávateľ zakázal nosiť moslimskú šatku zakrývajúcu vlasy. Uviedol, že zákaz bol v poriadku. A to ak ho vydali s cieľom zabezpečiť neutrálne pracovné prostredie vo verejných úradoch a ak sa obmedzil na nevyhnutné minimum.

V roku 2021 belgická obec Ans zakázala svojej zamestnankyni, ktorá väčšinou neprichádzala do styku s verejnosťou, nosiť v práci moslimskú šatku. Žena zákaz napadla na súde. Tvrdila, že je diskriminačný a porušuje slobodu náboženského vyznania. Pracovný súd v Liege postúpil prípad súdnemu orgánu EÚ.

Európske súdnictvo sa v minulosti opakovane vyjadrovalo k prípadom zákazov nosenia moslimských šatiek v pracovnom prostredí súkromných spoločností. Podľa agentúry AFP je však toto rozhodnutie súdu prvým, ktoré sa vyjadruje k tejto otázke vo verejnom sektore.

„Verejný orgán môže zakázať viditeľné nosenie akéhokoľvek symbolu odhaľujúceho filozofické alebo náboženské presvedčenie na pracovisku. A to s cieľom vytvoriť úplne neutrálne administratívne prostredie. Takéto pravidlo nediskriminuje, ak sa uplatňuje všeobecne a bez rozdielu na všetkých zamestnancov. Rovnako tak aj ak sa obmedzuje na to, čo je nevyhnutne potrebné,“ uviedol súd so sídlom v Luxemburgu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet