Na hlavný obsah

V týchto dňoch k vám môže zavítať návšteva. NBS zisťuje, ako sa domácnostiam finančne darí. Pozor však na podvodníkov

Vyzývajú ľudí, aby sa do ankety zapojili.

V týchto dňoch k vám môže zavítať návšteva. NBS zisťuje, ako sa domácnostiam finančne darí. Pozor však na podvodníkov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Národná banka Slovenska (NBS) chce získať prehľad o financiách slovenských domácností. Údaje budú pre ňu zisťovať ľudia zo Štatistického úradu SR (ŠÚSR). Ten upozorňuje, ako sa vyhnúť podvodníkom, a zároveň apeluje na to, aby sa ľudia aktívne zapojili.

Anketári zo štatistického úradu už začali chodiť do domácností. „Vždy ide najprv list domácnosti, aby vedela, že je zaradená do takéhoto zisťovania, že môže očakávať konkrétnu návštevu nášho pracovníka,“ uviedla hovorkyňa ŠÚSR.

Pracovníci úradu nebudú od klientov žiadať úverové zmluvy, ani informácie o tom, koľko majú ľudia doma odložených peňazí. „Budú sa pýtať na účty alebo na rôzne iné zdroje. Kebyže sa niekto spýta na hotovosť, tak to znamená, že treba byť na pozore a nie je to skutočný opytovateľ,“ priblížila expertka NBS Judita Jurašeková Kucserová.

Téme sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Natália Dvoranová:

Štatistický úrad plánuje do 31. januára skontrolovať takmer štyritisíc náhodných domácností. Anketári sa preukážu viacerými spôsobmi.

„Opytovatelia sa preukážu svojím preukazom zamestnanca, svojím občianskym preukazom, ako aj pozývacím listom podpísaným výkonným riaditeľom NBS, ako aj predsedom ŠÚSR,“ vysvetlila expertka NBS.

„Ak majú domácnosti obavu, tak si to môžu overiť na krajských pracoviskách. Nemusia sa stretávať vo svojej domácnosti. Pokojne sa môžu stretnúť v kaviarni, v parku, niekde inde,“ dodala Morháčová.

Zúčastniť sa nie je povinné. Národná banka však apeluje na dôležitosť zisťovania. „Tieto údaje sú pre centrálne banky nesmierne dôležité pri odhaľovaní rizík jednotlivých skupín domácností. Tým lepšie vieme nastaviť svoje opatrenia napríklad pri zadlženosti, pri úveroch,“ uzavrela Jurašeková Kucserová.

Konečné výsledky zverejní NBS v roku 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika