Na hlavný obsah

Vláda chce prehodnotiť Rázsochy. Nová nemocnica v Bratislave však do štyroch rokov asi nevyrastie

Zatiaľ nie je známa ani lokalita.

Vláda chce prehodnotiť Rázsochy. Nová nemocnica v Bratislave však do štyroch rokov asi nevyrastie
Vláda chce projekt nemocnice Rázsochy prehodnotiť. Foto: SITA/Milan Illík, TASR/Michal Svítok, koláž RTVS

Vláda chce prehodnotiť projekt Rázsochy. Vo svojom programe síce píše o veľkej bratislavskej nemocnici, ale nie o lokalite. Nespomína ani pokračovanie v doterajších krokoch ministerstva zdravotníctva.

Nová šéfka rezortu Zuzana Dolinková (Hlas-SD) tvrdí, že pred definitívnym rozhodnutím potrebuje analýzu o situácii v Bratislavskom kraji, na výstavbe novej univerzitnej nemocnice v hlavnom meste však trvá.

Projektu novej národnej nemocnice v Bratislave sa v relácii Rádiožunál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová:

Bývalá úradnícka vláda sa po vylúčení projektu Rázsochy z plánu obnovy rozhodla vo výstavbe pokračovať. Ešte v auguste vtedajší šéf rezortu zdravotníctva Michal Palkovič prevzal dva dokumenty projektovej dokumentácie k nemocnici v mestskej časti Lamač, a to za 3,3 milióna eur.

„Jedným je program požiadaviek 3.0. Predstavuje stavebno-materiálnu časť a jednak je to kompletná urbanisticko-architektonická štúdia,“ priblížil Palkovič.

Nové programové vyhlásenie vlády síce novú nemocnicu spomína, sľubuje však prehodnotenie projektu. To, v ktorej lokalite nemocnica vyrastie, sa zatiaľ nevie.

„Je v záujme – tak ako aj posledných 30 rokov – v Bratislave postaviť novú národnú nemocnicu. Musíme si ešte nechať zanalyzovať situáciu, lôžkovú, aj medicínsku časť bratislavskej tzv. malej optimalizácie siete nemocníc urobiť a na základe toho prijmeme rozhodnutia,“ priblížila ministerka Dolinková.

Ministerka si necháva otvorené dvere na to, aby to nebol existujúci projekt na Rázsochách, komentoval analytik INESS Martin Vlachynský. „Možno zvážia aj nejaký nový projekt, možno niekde inde. Konkrétne sa to tam nepíše, ale dá sa to vyčítať,“ skonštatoval.

O zmene lokality hovorili viacerí

O zmene lokality pritom hovorili viacerí, vrátane poslancov parlamentu, ktorí na jar spolurozhodovali o vylúčení Rázsoch z plánu obnovy. Nový projekt môže byť inde a zároveň nadväzovať na ten pôvodný, hovorí riaditeľ INEKO Dušan Zachar.

„Myslím si, že minister Palkovič nariadil práce tak, aby sa projektovalo tak, že sa projektová dokumentácia a ďalšie dokumenty môžu využiť hocikde na území Bratislavy,“ dodal Zachar.

Dolinková rozhodnutie zaradila medzi svoje krátkodobé ciele, známe by teda malo byť do pol roka, pri výstavbe taká optimistická nie je.

„Určite za štyri roky nemocnicu v Bratislave nepostavíme,“ podotkla, že stavba nemocnice do roku 2030 je tiež optimistickým plánom. Pôvodný projekt nemocnice Rázsochy vyčíslili na viac ako jednu miliardu eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika