Na hlavný obsah

Oddelenia ani pôrodnice sa od januára rušiť nebudú. Samosprávam a nemocniciam toto rozhodnutie vyhovuje

Optimalizáciu siete nemocníc vláda posunula o rok.

Oddelenia ani pôrodnice sa od januára rušiť nebudú. Samosprávam a nemocniciam toto rozhodnutie vyhovuje
Na snímke Zuzana Dolinková. Foto: TASR/Ján Krošlák

Vláda na pondelkovom (13.11.) rokovaní schválila avizovaný posun Optimalizácie siete nemocníc. Návrh ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej ráta s odkladom účinnosti na jeden rok. Rozhodne o ňom parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodnutie vítajú samosprávy, aj nemocnice, odborníci upozorňujú na striktné termíny plánu obnovy.

Nemocnice budú od januára fungovať v súčasnom režime, nebudú sa rušiť oddelenia, zatvárať pôrodnice, ani znižovať personál.

„Ale jedným dychom poviem, to neznamená, že v prípade, ak daná nemocnica nebude spĺňať materiálno-technické vybavenie alebo personálne zabezpečenie, tak v takom prípade oddelenie alebo nemocnica zanikne,“ priblížila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Združenie miest a obcí Slovenska žiadalo o dvojročný odklad. Predseda Jozef Božik hovorí, že súhlasia aj s ročným posunom. „Musí to byť po posilnení rýchlej zdravotnej služby. Ak bude optimalizácia platiť a v nemocniciach zaniknú oddelenenia, tak nie je možné, aby to bolo zabezpečované tou sieťou zdravotníckych služieb, ktoré sú dnes,“ dodáva.

Posúvajú sa aj maximálne čakacie doby

Reforma mala garantovať aj maximálne čakacie doby na liečbu, po prekročení ktorých je poisťovňa povinná uhradiť aj liečbu v zahraničí. Tie sa však posúvajú tiež. „Pacienti od 1. 1. 2024 nebudú mať garantované, že v prípade, že by išli napríklad do zahraničia po maximálnej lehote, tak im to zdravotná poisťovňa nepreplatí,“ uviedla analytička Jana Ježíková.

Reforma však má byť dokončená do konca roka 2025. Analytik INESS Martin Vlachynský upozornil, že v prípade jej spustenia v januári 2025 sa výrazne skráti čas na jej plné zavedenie.

„Čím viac sa to bude odkladať, tým viac stúpa šanca, že reforma nebude dokončená. Ten priestor na odloženie teoreticky je, ale treba s odložením pracovať veľmi zodpovedne tak, aby o rok sa reforma už dokázala implementovať, lebo ďalšia šanca už veľmi nebude,“ dodal Vlachynský.

Zuzana Dolinková vysvetlila, že pri odklade nebude reforma stáť, čas chce ministerstvo využiť. „V priebehu tohto roka budeme ešte nastavovať pravidlá, budeme zbierať dáta, aby sme správne nastavili čakaciu dobu tak, aby bola zabezpečená dostupná zdravotná starostlivosť do každej jednej nemocnice naprieč Slovenskom,“ ozrejmila Zuzana Dolinková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál