Na hlavný obsah

Vo Francúzsku pochodovali desiatky tisíc ľudí proti antisemitizmu

Najviac ich vyšlo do parížských ulíc.

Vo Francúzsku pochodovali desiatky tisíc ľudí proti antisemitizmu
Účastníci pochodu proti antisemitizmu. Foto: TASR/AP

Do pochodov proti antisemitizmu, ktoré sa v nedeľu (12. 11.) konali vo francúzskych mestách, sa zapojilo viac ako 182-tisíc ľudí. Podľa agentúry AFP to uviedlo ministerstvo vnútra a polícia.

Najväčšia akcia bola v Paríži, kde do ulíc vyšlo asi 105-tisíc demonštrantov. Parížsky sprievod zvolali predsedovia oboch komôr francúzskeho parlamentu a zúčastnili sa na ňom viacerí politici, vrátane premiérky Élisabeth Borneovej.

Pochody sú reakciou na nárast antisemitských činov vo Francúzsku, ktorý súvisí s terajšou izraelskou vojenskou ofenzívou v pásme Gazy. Tú Izrael začal v odvete za brutálny útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na izraelské územie zo 7. októbra.

Od 7. októbra bolo vo Francúzsku zaznamenaných 1 247 antisemitských činov, čo je takmer trikrát viac ako za celý rok 2022, uviedlo podľa agentúry AP ministerstvo vnútra.

V Paríži sa k sprievodu okrem premiérky pripojili aj ďalší predstavitelia rôznych častí politického spektra. Vrátane bývalých francúzskych prezidentov Françoisa Hollanda a Nicolasa Sarkozyho či krajne pravicovej političky a bývalej kandidátky na prezidenta Marine Le Penovej.

Chýbal naopak prezident Emmanuel Macron, ktorého rozhodnutie nezúčastniť sa na demonštrácii vyvolalo kritiku zo strany niektorých politikov. Macron však zverejnil otvorený list, v ktorom podporil pochod a odsúdil prejavy antisemitizmu.

„Francúzsko, kde sa naši židovskí spoluobčania musia báť, nie je Francúzskom,“ napísal Macron v liste a sľúbil potrestanie tých, ktorí za antisemitskými činmi stoja.

Podľa agentúry AP išli v sprievode v Paríži tiež príbuzní niektorých francúzskych občanov, ktorých zabili pri októbrovom útoku Hamasu na Izrael. Ale aj členovia rodín ľudí, ktorí ostali po útoku nezvestní alebo ich uniesli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet