Na hlavný obsah

Za mier v Palestíne pochodovalo v Londýne asi 300-tisíc ľudí

Britskí politici kritizovali, že sa koná v deň výročia kona prvej svetovej vojny.

Za mier v Palestíne pochodovalo v Londýne asi 300-tisíc ľudí
Protestujúci v Londýne prechádzajú po moste. Foto: ČTK/AP

V Londýne v sobotu (11. 11.) od Hyde Parku smerom k americkej ambasáde vo Vauxhalle na juh od Temže pochodovalo zhruba 300-tisíc ľudí za podporu Palestíny a volalo po prímerí v pásme Gazy. Informoval o tom web stanice s BBC s odvolaním sa na odhady polície. Agentúra Reuters hovorí o 100-tisíc účastníkoch.

Policajti podľa stanice zatkli 92 ľudí, ktorí sa stavali proti demonštrujúcim. Medzi zatknutými figurovali príslušníci niektorých krajne pravicových skupín, ktorí sa ozbrojili nožmi, obuškami a po policajtoch hádzali fľaše alebo ohňostroje.

Pochod vyvolal kritiku medzi niektorými politikmi, vrátane britského premiéra Rishiho Sunaka. Pripadol totiž na deň, keď sa nielen v Spojenom kráľovstve pripomína ukončenie prvej svetovej vojny. Sunak označil rozhodnutie uskutočniť pochod v tento významný deň za neuctivé a viacerí politici žiadali jeho zrušenie.

„Víkend vojnových veteránov je čas, keď sa ako národ stretneme a spomíname na tých, ktorí bojovali a zomreli za naše slobody. Čo sme dnes videli, nie je obranou cti našich ozbrojených síl, je to naopak hlboká neúcta,“ napísal na sieti X Sunak. Dodal, že „odsúdeniahodné konanie menšiny ľudí podkopáva tých, ktorí sa rozhodli vyjadriť svoje názory mierumilovne“.

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan a šéf Škótskej národnej strany Humza Yousaf kritizovali Sunakovu ministerku vnútra Suellu Bravermanovú. Násilie, ktoré miestami sprevádzalo dnešný pochod, je podľa nich priamym dôsledkom jej výrokov.

Bravermanová minulý týždeň obvinila londýnsku políciu, že „nadržiava“ protestujúcim a propalestínske demonštrácie označila za „pochody nenávisti“. Yousaf ministerku na sieti X vyzval na rezignáciu. Bravermanová za svoje pôsobenie v úrade v posledných týždňoch čelí kritike nielen opozície, ale niektorých ministrov.

Pochod za Palestínu je už štvrtým pochodom, ktorý sa v britskom hlavnom meste koná od útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael 7. októbra a je zatiaľ najväčší.

Zástupy ľudí pokrývali ulice

Z videí na sociálnych sieťach je zrejmé, že široké zástupy ľudí pokrývali stovky metrov ulice. Polícia nasadila takmer dvetisíc policajtov a sľúbila potlačiť prípadné nepokoje, ktoré by mohli spôsobiť účastníci pochodu alebo jeho odporcovia.

Propalestínske zhromaždenie sa v sobotu konalo tiež v Belgicku. V Bruseli podľa Reuters za „zastavenie genocídy“ alebo „ľudské práva pre Palestínčanov“ protestovalo okolo 21-tisíc ľudí.

Tisíce ľudí cestou k americkej ambasáde a potom aj pred ňou skandovali heslá ako „Pokoj zbraní, hneď“ a ukazovali transparenty volajúce po samostatnosti Palestíny či zastavení vojny v pásme Gazy. Keď dav k ambasáde prichádzal, už z diaľky bolo počuť bubnovanie, uviedol reportér stanice Sky News.

Vzhľadom na ohromný počet ľudí nebol pochod homogénny. Zúčastnili sa ho napríklad tiež skupiny Židov vyjadrujúce solidaritu s Palestínou. Iní vo svojich heslích priamo kritizovali premiéra Sunaka, ale aj labouristického šéfa opozície Keira Starmera.

Stanica BBC tiež informovala o „jednotlivcoch“, ktorí svojím oblečením vyjadrovali podporu islamistickému hnutiu Hamas, s ktorým Izrael v pásme Gazy bojuje. Londýnska polícia neskôr na sieti X informovala, že po nich „aktívne pátra“.

Nejde o prvú demonštráciu

Ešte pred začiatkom pochodu hlásili strety medzi políciou a britskými nacionalistami. Zhruba 1,5 kilometra od štartu pochodu sa v uliciach zišlo asi tisíc ľudí, ktorí sledovali spomienkové akcie pri pamätníku pripomínajúceho britské obete oboch svetových vojen.

Bolo medzi nimi aj niekoľko krajne pravicových odporcov pochodu, ktorí skandovali heslá ako „Chceme späť svoju krajinu“. Televízne zábery ukázali niekoľko drobných potýčok medzi políciou a pravicovými demonštrantmi blízko pamätníka.

Západné vlády, vrátane britskej, vyjadrili Izraelu v súvislosti s útokmi Hamasu silnú podporu a sympatie. Izraelská odvetná akcia však vyvolala aj hnev a v Londýne sa každý týždeň konajú protesty požadujúce prímerie.

Predovšetkým ľavicové strany v západných štátoch pre vojnu na Blízkom východe čelia tlaku časti svojich voličov, aby politici dôraznejšie volali po zastavení bojov. Kritika sa nevyhla ani Starmerovi v Británii. V prípade konzervatívnej britskej vlády potom podľa Sky News môžu protesty rozhodnúť o osude Bravermanovej.

Organizátori pochodu z Palestine Solidarity Campaign (PSC) sľúbili, že pochod sa vyhne vojnovému pamätníku a skončí pri americkom veľvyslanectve. Okolo miest spojených s pietnymi akciami vyhlásili zakázanú zónu a pri pamätníku platí od štvrtka 24-hodinová policajná stráž.

Predchádzajúce pochody PSC boli väčšinou pokojné. Stovky ľudí však pri nich zatkli za priestupky. Vrátane prejavov podpory Hamasu, ktorý je v Británii zakázali ako teroristickú organizáciu, alebo za transparenty s urážlivými heslami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet