Na hlavný obsah

Vypočujte si poslednú skladbu legendárnej skupiny The Beatles Now and Then. Dokončili ju po 45 rokoch

Znie v nej zvuk od všetkých členov skupiny.

Vypočujte si poslednú skladbu legendárnej skupiny The Beatles Now and Then. Dokončili ju po 45 rokoch
Na archívnej snímke z 9. februára 1964 členovia anglickej skupiny The Beatles v popredí zľava Paul McCartney, George Harrison, John Lennon. Foto: TASR/AP

Na YouTube sa objavila posledná skladba legendárnej skupiny The Beatles. Now and Then napísal a nahral John Lennon koncom 70. rokov vo svojom dome v New Yorku. Demo obsahovalo jeho hlas a klavír.

V dokončenej skladbe neznie len originálny hlas Lennona, ale aj zvuk od všetkých členov kapely. Vo štvrtok (2. 11.) to uviedol spravodajský web CNN.

Skladbe trvalo celkom 45 rokov, kým dokončená uzrela svetlo sveta – od prvých taktov Lennona až po jej finalizáciu minulý rok, uviedol spravodajský web BBC.

Lennonova manželka Yoko Ono dala podľa CNN demo zostávajúcim členom The Beatles ešte v roku 1994. Na piesni následne do roku 1995 pracovali Paul McCartney, Ringo Starr a George Harrison. Z nahrávky sa im však nepodarilo oddeliť Lennonov hlas od zvuku klavíra.

Podľa McCartneyho tak skladba roky chátrala v skrini. Jej dokončenie pribrzdilo aj Harrisonove úmrtie v roku 2001. McCartneymu a Starrovi tak trvalo viac než 20 rokov, kým začali na piesni opäť pracovať.

Na vytiahnutie Lennonovho hlasu z demo nahrávky použili umelú inteligenciu. Stalo sa tak pre dokumentárny film The Beatles: Get Back režiséra Petera Jacksona.

McCartney následne prerobil basu, Ringo pridal bicie. Sláčiky dodali hudobníci z Capitol Studios. Hudobníkom však zamlčali fakt, že pracujú na novej skladbe legendárnej skupiny The Beatles. Kapela si ponechala aj Harrisonove gitarové časti z roku 1995 a vytvorila gitarové sólo v Harrisonovom štýle ako poctu.

Fanúšikovia sa dočkajú aj videoklipu

Videoklip bude mať podľa BBC premiéru v piatok (3. 11.). Bude obsahovať doteraz nevidené zábery. Pôjde napríklad o niekoľko sekundový záznam z prvého známeho filmu skupiny The Beatles, ktoré poskytli pôvodný bubeník Pete Best a jeho brat Roag.

Roag kúpil videozáznam bez zvuku od muža, ktorý kino kamerou natočil vystúpenie skupiny v sále presbyteriánskeho kostola svätého Pavla v Birkenheade vo februári 1962. Tímu režiséra Jacksona sa podarilo zlepšiť kvalitu videonahŕavky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet