Na hlavný obsah

Za spaľovanie odpadu hrozia vysoké pokuty. Aj keď to robíte vo vlastnej záhrade

Spaľovanie ničí pôdu aj živočíchy.

Za spaľovanie odpadu hrozia vysoké pokuty. Aj keď to robíte vo vlastnej záhrade
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

S príchodom jesene je tu znovu varovanie pred spaľovaním odpadu. Ak ho niekto likviduje ohňom aj vo vlastnej záhrade, porušuje hneď niekoľko zákonov. Hrozí mu za to pokuta až do výšky 1 500 eur. V prípade právnickej osoby až do 350-tisíc eur.

Podľa najnovšej štatistiky bolo vlani spaľovanie odpadov a vypaľovanie tráv najčastejšou príčinou požiarov.

„V roku 2022 zaevidoval Hasičský a záchranný zbor 2033 požiarov spôsobených vypaľovaním trávy a suchých porastov, čo je v porovnaní s rokom 2021 nárast až o 1 301 prípadov. Ľuďom odporúčame, aby s odpadom nakladali zodpovedne a aby nespaľovali odpadky ani vo vlastných záhradách,“ vyhlásila hovorkyňa HaZZ Bianka Kráľovičová.

Problému s vypaľovaním odpadu sa venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

Podľa najnovšej legislatívy spaľovanie odpadu nemôže povoliť ani obec. Jediný zákonný spôsob, ako sa zbaviť suchého odpadu z porastov, je kompostovanie alebo kampaňový sezónny zber.

„V prípade biologicky rozložiteľného biologického odpadu mestá a obce majú povinnosť zabezpečiť, či už kompostovanie, alebo zber. V prípade obcí a zeleného kompostovateľného odpadu minimálne dvakrát ročne,“ uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Samosprávy si samy určujú čas, kedy zber urobia. Spaľovanie odpadu okrem emisií a rizika vzniku požiaru ničí aj pôdu a živočíchy.

„Zároveň v kôpkach lístia a raždia sa vedia schovávať ježkovia, sú to jeho prirodzené úkryty. Takisto aj pre mnohý užitočný hmyz. V dnešnej dobe je veľmi módne si dávať na záhrady kupované alebo vyrábané hmyzie hotely. Ale oni iba nahrádzajú nedostatok takýchto úkrytov, ako lístie,“ uzavrela členka tímu OZ Živica Zuzana Gallayová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko