Na hlavný obsah

Začalo sa hlavné pojednávanie s prvou Slovenkou obžalovanou z terorizmu. Hrozí jej vysoký trest

Na proces čakala niekoľko mesiacov.

Začalo sa hlavné pojednávanie s prvou Slovenkou obžalovanou z terorizmu. Hrozí jej vysoký trest
Prvá Slovenka obžalovaná z terorizmu Renáta D. Foto: RTVS

Na špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici sa v pondelok (13. 11.) začalo hlavné pojednávanie s prvou Slovenkou obžalovanom z terorizmu. Na proces žena čaká od februára vo väzbe.

Renáta D. čelí obžalobe z obzvlášť závažných trestných činov. Ide o trestný čin založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny vojnového bezprávia a prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Obžaloba uvádza, že súd má k dispozícii rôzne fotografie a videá.

Informácie o hlavnom pojednávaní s prvou Slovenkou obžalovanou z terorizmu priniesla naživo v relácii Aktuálne :24 redaktorka Miriam Dobrotová:

Materiál zachytáva deti obžalovanej pri hre na popravu nemoslimského špióna. Zachytiť ich mali v Sýrii, kam sa za svojím manželom so svojimi deťmi Renáta D. presťahovala. V tom čase už časť krajiny ovládal Islamský štát, a teda deti, najmä svojho syna, mala poskytnúť na výchovu k idei Islamského štátu.

Podľa výpovede obžalovanej sa celý príbeh začal v roku 1999, kedy sa žena počas štúdií v Moskve zoznámila so svojím mužom. Pochádzal z Egypta. Potom sa spolu presťahovali do Egypta, kde sa spolu zosobášili a mali spolu dve deti.

Manžel Renáty D. sa potom ako lekár rozhodol, že pôjde pomáhať do Sýrie. Podľa obžaloby bol už v tom čase vyšším predstaviteľom Islamského štátu. Žena svoju vinu pred súdom popiera. Tvrdí, že jej manžel ju prinútil presťahovať sa do Sýrie, pretože bola od neho finančne závislá.

V prípade dokázania viny obvinenej žene hrozí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov, prípadne doživotie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko