Na hlavný obsah

Žiaci duálneho vzdelávania zaostávajú za žiakmi denného štúdia. Najväčšie rezervy majú v komunikácii, varuje inšpekcia

Jedným z dôvodov horších výsledkov je aj nižší záujem žiakov o prácu.

Žiaci duálneho vzdelávania zaostávajú za žiakmi denného štúdia. Najväčšie rezervy majú v komunikácii, varuje inšpekcia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Žiaci duálneho vzdelávania zaostávajú za žiakmi denného štúdia. Vyplynulo to z kontroly štátnej školskej inšpekcie. Najväčšie rezervy majú žiaci stredných odborných škôl v komunikácii.

Aby bol žiak v praxi úspešný, musí popri svojej práci vedieť správne komunikovať. Dnešní stredoškoláci na odborných školách s tým majú problém.

„Používajú veľa skratiek hľadajú slová, nevedia sa moc vyjadrovať. Tie deti to vnímajú že chcú vedieť robiť. Postupne sa im vynára, tým ako pracujú, že jáj a to sme sa učili a to som si neuvedomil, že je to podstatné,“ uviedla riaditeľka SOŠ kaderníctva a vizážistiky Svätoplukova 2 Bratislava Emília Motyčková.

Z kontroly štátnej školskej inšpekcie vyplynulo aj to, že hoci žiaci uprednostňujú prax pred teóriou, aj v praktických skúškach boli horší tí z duálneho vzdelávania.

Duálnemu vzdelávaniu sa venovala redaktorka RTVS Andrea Šeligová:

„Ja si myslím, že tým dôvodom a nie len horšieho výsledku dualistov, ale horších výsledkov všetkých žiakov je to, že minulý školský rok prvýkrát museli záverečné skúšky vykonávať žiaci podľa jednotných zadaných tém,“ myslí si námestníčka hlavnej školskej inšpektorky SŠI Adriana Vykydalová.

Jedným z dôvodov horších výsledkov je aj nižší záujem žiakov o prácu. Prax vnímajú ako povinnosť, aby dostali výučný list.

„Niekedy sa môže stať, že prídu s menším záujmom, ako by sme možno očakávali a ocenili,“ povedala manažérka siete Salónov DNA Sofia Braun.

„Určite je to individuálna záležitosť. Buď sa v tom nájdu alebo sa musia cez to trochu prebojovať,“ uzavrela majsterka odborného výcviku SOŠ Svätoplukova 2 Veronika Porubská.

Najlepšie výsledky dosahovali žiaci, ktorí skúšku vykonávali v dielni školy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko