Na hlavný obsah

Niektorí zamestnanci v rezorte školstva zarábajú nadpriemerne, tvrdí Slovenská komora učiteľov

V Národnom inštitúte vzdelávania a mládeže išlo na odmeny za posledný rok 370-tisíc eur.

Niektorí zamestnanci v rezorte školstva zarábajú nadpriemerne, tvrdí Slovenská komora učiteľov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Niektorým úradníkom rezort školstva štedro platí. Tvrdí to Slovenská komora učiteľov (SKU). Ide najmä o riadiacich pracovníkov Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVAM).

Ten vznikol zlúčením Štátneho pedagogického ústavu, Metodicko-pedagogického centra, Národného ústavu certifikovaných meraní a Iuventy. Len na odmenách v minulom školskom roku vyplatili riadiacim pracovníkom 370-tisíc eur.

Podľa zistení SKU predstavuje priemerný plat 35 vedúcich zamestnancov NIVAM vrátane odmien mesačne približne päťtisíc eur. Niektorým zamestnancom vyplácali aj po osemtisíc eur. Pritom najvyššie finančné ohodnotenie nedostáva riaditeľ.

„Len na odmeny išlo v NIVAM za posledný rok 370-tisíc eur. Porovnali sme to aj s inými rozpočtovkami, ako je napríklad Inštitút odborného vzdelávania alebo Štátna školská inšpekcia, kde sú rádovo o tisíce eur nižšie priemerné platy a aj desaťnásobne nižšie odmeny,“ uviedol prezident SKU Vladimír Crmoman.

Platom v školstve sa venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

NIVAM v súčasnosti zodpovedá napríklad za kurikulárnu reformu na základných školách, za testovanie deviatakov či kvalitu postgraduálnej prípravy učiteľov. Komora učiteľov dlhodobo kritizuje výsledky práce inštitútu.

„Neexistuje žiadny seriózny monitoring kvality vzdelávania. Skúsenosť učiteľov je, že vzdelávania sú často nízkej kvality. Už päť rokov čakáme na nové štandardy, ktoré NIVAM najprv vydal za veľké peniaze z eurofondov, teraz ich prerábal. Sú zverejnené, ale nie sú schválené,“ vysvetlil učiteľ a psychológ SKU Viktor Križo.

Učitelia môžu získať vyššie platy vďaka atestácii

Jednou z úloh inštitútu vzdelávania je aj systém atestácií. Vďaka atestácii učitelia môžu získať vyšší plat. Počet atestácií však od roku 2019 klesol z 1 300 ročne na 90.

„Systém atestácií, za ktorý má NIVAM zodpovedať, nie je nachystaný, pripravený, funkčný a napriek tomu sa vyplácajú takéto obrovské peniaze,“ dodal Križo.

Odborový zväz pracovníkov školstva považuje vyplácanie odmien za zákonné. Podľa neho systém nemožno porovnávať s finančným ohodnotením v školách.

„Ministerstvo školstva je zodpovedné za rozpočet NIVAM. Pán riaditeľ zrejme vyplácal odmeny tak, ako mu to umožňuje zákon. Tam je to trošku iné, lebo školy dostávajú finančné prostriedky na žiaka. Žiaľ, riaditelia škôl nedisponujú takýmto balíkom finančných prostriedkov,“ vyhlásil predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva Pavel Ondek.

Napriek záujmu z oboch strán sa nový minister zatiaľ so zástupcami Slovenskej komory učiteľov nestretol.

„Nemám tú informáciu o ktorej vy hovoríte. Myslím si, že ma pán prezident komory možno o tom bude informovať,“ reagoval minister školstva Tomáš Drucker.

Napriek tomu, že komunikačné oddelenie NIVAM prisľúbilo pre RTVS reakciu, do uzávierky sme žiadnu nedostali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko