Na hlavný obsah

Americká viceprezidentka priblížila, ako si USA predstavujú budúcnosť Pásma Gazy po vojne

Washington nepripustí nútené presídlenie Palestínčanov.

Americká viceprezidentka priblížila, ako si USA predstavujú budúcnosť Pásma Gazy po vojne
Palestínčania vynášajú mŕtve telo z trosiek budovy po izraelskom útoku. Foto: TASR/AP

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v sobotu vyhlásila, že Washington nepripustí nútené presídlenie Palestínčanov ani zmenu súčasných hraníc Pásma Gazy. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN.

„Spojené štáty za žiadnych okolností nedovolia nútené presídlenie Palestínčanov z Gazy alebo Predjordánska, obliehanie Gazy ani prekreslenie hraníc Gazy,“ povedala Harrisová podľa svojej kancelárie na stretnutí s egyptským prezidentom Abdal Fattáhom Sísím.

Izrael tvrdí, že jeho vojenská operácia v Gaze je zameraná na zničenie militantnej organizácie Hamas, ktorá je zodpovedná za teroristický útok na Izrael s vyše 1200 obeťami. Regionálni lídri však vyjadrili obavy, že Izrael by mohol konflikt využiť na obsadenie častí Gazy alebo vyhnanie tamojších palestínskych obyvateľov.

Harrisová a Sísí hovorili o otázkach týkajúcich sa plánovania obnovy, bezpečnosti a správy Gazy po konflikte.

Viceprezidentka podľa svojho úradu zdôraznila, že toto úsilie môže uspieť jedine „v kontexte jasného politického horizontu pre Palestínčanov smerom k ich vlastnému štátu, ktorý povedie Palestínska samospráva a ktorý bude mať značnú podporu medzinárodného spoločenstva a krajín regiónu“.

Harrisová neskôr zopakovala, že Izrael má právo brániť sa proti Hamasu. Poukázala však tiež na potrebu dodržiavania medzinárodného a humanitárneho práva s tým, že priveľa Palestínčanov bolo zabitých.

„Rozsah utrpenia civilistov a zábery prichádzajúce z Gazy sú zdrvujúce,“ povedala novinárom. „Všetci chceme, aby sa tento konflikt skončil čo najskôr, a chceme zaistiť bezpečnosť Izraela a Palestínčanov. Musíme zrýchliť úsilie o trvalý mier,“ citovala ju agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet