Na hlavný obsah

Izrael stiahol z Kataru svojich vyjednávačov. Rokovania o prímerí dosiahli slepú uličku

Oznámila to kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Izrael stiahol z Kataru svojich vyjednávačov. Rokovania o prímerí dosiahli slepú uličku
Ilustračná snímka - izraelskí vojaci. Foto: TASR/AP

Izrael sťahuje z Kataru svojich vyjednávačov z izraelskej rozviedky Mosad z dôvodu, že rokovania o obnovení pokoja zbraní v Pásme Gazy dosiahli slepú uličku. Oznámila to v sobotu (2. 12.) kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, informuje agentúra AFP.

„Šéf Mosadu David Barnea po slepej uličke v rokovaniach a na pokyn premiéra Benjamina Netanjahua nariadil svojmu tímu v Dauhe, aby sa vrátil do Izraela,“ uviedla kancelária izraelského premiéra vo vyhlásení.

Predstavitelia Mosadu v sobotu v Dauhe rokovali so sprostredkovateľmi z Kataru o obnovení pokoja zbraní v Pásme Gazy, povedal pre agentúru Reuters zdroj oboznámený so záležitosťou. Rozhovory boli podľa jeho slov zamerané na možné prepustenie iných kategórii rukojemníkov ako žien a detí. Tiež sa zamerali na podmienky pokoja zbraní líšiace sa od prímeria, ktorého platnosť vypršala v piatok (1. 12.).

V rámci týždeň trvajúcej dohody o prímerí, ktorú sprostredkoval Katar, prepustil Hamas 105 rukojemníkov. Izrael za tento čas prepustil 240 väznených Palestínčanov. Obe strany sa vzájomne obviňujú z kolapsu prímeria, ktoré platilo od piatka 24. novembra a dvakrát ho predĺžili.

Izrael tvrdí, že Hamas odmietal prepustiť všetky ženy, ktoré zadržiava v Gaze. Palestínsky predstaviteľ uviedol, že nezhody sa týkali oslobodenia izraelských vojačiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet