Na hlavný obsah

Bazén kúpeľov Grössling mali otvoriť už budúci rok. Obnova potrvá dlhšie, môžu za to námietky susedov stavby

Môže to ovplyvniť aj mieru rekonštrukcií.

Bazén kúpeľov Grössling mali otvoriť už budúci rok. Obnova potrvá dlhšie, môžu za to námietky susedov stavby
Obnova kúpeľov Grössling sa odsúva. Foto: RTVS

Obnova bratislavských kúpeľov Grössling sa predlžuje. Môžu za to údajne sťažnosti susedov, ktoré musí stavebný úrad postupne preveriť. Ak budú komplikácie pretrvávať, namiesto celého projektu zrekonštruujú najskôr iba najviac poškodené časti. Po novom by mali kúpalisko otvoriť začiatkom roka 2027.

Obnovu kúpeľov Grössling opäť odložili. Podľa pôvodného plánu z roku 2020 mali bazén sprístupniť už budúci rok a o rok neskôr aj saunovú časť. Projekt je však zatiaľ stále iba na papieri.

„Neočakávali sme, že niekto príde a napadne ten proces. Máme štvormesačné meškanie, pre povoľovacie procesy, respektíve, pre námietky susedov,“ priblížil koordinátor projektu Gábor Bindics.

Obnove kúpeľov Grössling sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Dvoranová:

Hovorkyňa mestskej časti Bratislava-Staré mesto Veronika Gubková komunikovala so stavebným úradom, kam mali námietky susedia posielať. Ten údaje o námietkach zatiaľ neposkytol, keďže kontrola ešte nie je ukončená.

„Správny orgán posudzuje návrh, či vyhovuje všeobecným technickým požiadavkám na výstavbu a všeobecne technickým požiadavkám na stavby,“ informovala.

Slúžili verejnosti vyše 100 rokov

Od otvorenia v roku 1895 kúpele slúžili kúpele verejnosti viac ako 100 rokov. „Toto miesto sa využívalo na každodenný relax. Vzhľadom na to, že nie každý mal doma vaňu, toto miesto sa využívalo na každodennú očistu a na vodoliečebné procedúry,“ priblížila externá poradkyňa FloraTour Bratislava Eva Srogončíková.

Ako uviedol Bindics, posledná rekonštrukcia kúpeľov sa uskutočnila v roku 1972. Od roku 1994 kúpele chátrali. Jednou z hlavných komplikácií pri aktuálnej obnove je zdražovanie. Nejde pritom len o stavebné materiálny, ale aj o energie či pracovnú silu

Koordinátor projektu obnovy kúpeľov Grössling priznal, že ak to nepôjde na úkor kvality, uprednostnia v niektorých prípadoch lacnejší materiál. Plánujú tak urobiť napríklad podlahu.

„Máme rôzne možnosti. Jedna z tých možností je, že pozrieme aktuálne na rozpočet mesta, čo keby sme dnes hodnotili, tak by som povedal, že dnes na to nemáme peniaze,“ dodal Bindics. Pre nízky rozpočet je podľa neho jednou z možností v roku 2027 otvoriť iba knižnicu a kúpeľnú časť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny