Na hlavný obsah

Bardejov prehráva súdne spory o budovu v kúpeľoch. Mesto ju predalo tak nešťastne, že ju nemá a ešte za ňu muselo zaplatiť

Všetko sa začalo pred 25 rokmi.

Bardejov prehráva súdne spory o budovu v kúpeľoch. Mesto ju predalo tak nešťastne, že ju nemá a ešte za ňu muselo zaplatiť
Budova v Bardejovských kúpeľoch. Foto: RTVS

Bardejovská radnica prehráva súdne spory o budovu v Bardejovských kúpeľoch. Mesto ju pred 25 rokmi predalo tak nešťastne, že ju nemá a ešte za ňu muselo zaplatiť. V priestoroch fungujú rôzne prevádzky a ročne príde o 100-tisíc eur z ich prenájmu.

Mesto najskôr budovu predalo, no keď za ňu firma neplatila, súdne ju získalo späť. Pohľadávku firmy však po rokoch kúpili ďalšie spoločnosti a na súde dosiahli vrátenie zaplatenej sumy aj s úrokmi.

Na bizarný spor sa v Správach RTVS z regiónov pozrel redaktor Róbert Latta:

„Mesto zaplatilo vyše 40 miliónov vtedajších slovenských korún, hoci budova samotná stála 30 miliónov,“ povedal vedúci tlačového referátu Mestského úradu v Bardejove Štefan Hij.

Po rokoch sa ozvala ďalšia spoločnosť. Kúpila pohľadávku od firmy, ktorá tej prvej na kúpu budovy požičala – a opäť bola na súde úspešná. Radnica prišla aj o samotnú budovu, o ktorú sa odvtedy súdi. Neuspela však ani na Najvyššom súde.

„Najvyšší súd dovolanie žalujúceho zamietol,“ potvrdila hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

„Vnímame celú kauzu ako jednu nehoráznosť. Komu slúži systém, ktorý dovolí, aby sme za budovu, ktorá bola kedysi v našom vlastníctve, zaplatili takmer dvakrát toľko, ako bola jej hodnota, a napokon ešte aj o budovu prídeme,“ rozhorčoval sa Hij.

Priznáva, že urobila chybu na začiatku

Bardejovská radnica priznáva, že chybu urobila na začiatku – budovu previedla, aj keď ešte za ňu nemala zaplatenú celú sumu.

„Odvtedy máme stanovené, že nie je možné previesť akúkoľvek nehnuteľnosť bez zaplatenia celej kúpnej ceny,“ skonštatoval vedúci oddelenia správy majetku Mestského úradu v Bardejove Vladimír Potičný.

Majitelia prevádzok, ktoré majú v budove priestory v prenájme, to vnímajú rôzne. „My tu fungujeme asi tri týždne. Ja som veľmi spokojná, vyšli nám v ústrety i ohľadom prerábky,“ vyjadrila sa vedúca reštaurácie Monika Dušenková.

„Mesto preplácalo a nebol problém s ničím. Čo sa týka nového majiteľa, nefunguje nič,“ podotkol majiteľ pizzérie, ktorý chcel zostať v anonymite.

Podľa aktuálneho listu vlastníctva budovu vlastní firma so sídlom v Prahe. Verejný register uvádza, že je v konkurze. Začiatkom roka zmenila konateľa. Je ním štátny občan Ukrajiny. Mesto ešte dalo sťažnosť na Ústavný súd.

„Je to posledná šanca, ako dostať túto budovu späť do majetku mesta,“ uzavrel Potičný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny