Na hlavný obsah

Ceny podnájmov rastú, ich dostupnosť je historicky najnižšia. Analytik povedal, čo priniesol útlm na realitnom trhu

Bytová výstavba stagnuje.

Ceny podnájmov rastú, ich dostupnosť je historicky najnižšia. Analytik povedal, čo priniesol útlm na realitnom trhu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Bytová výstavba sa na Slovensku dostala do útlmu. Počty začatých, rozostavaných aj dokončených jednotiek boli v treťom kvartáli nižšie ako za rovnaké obdobie minulého roka. Celkovo sa u nás skolaudovalo vyše 4 230 bytov, čo bolo najmenej od prvého štvrťroka 2022.

Pokles výstavby nových nehnuteľností má za následok najlepšie obdobie na trhu s podnájmami. Hovorí sa o historicky najnižšom počte dostupných bytov na prenájom. Uviedol to pre RTVS realitný analytik spoločnosti Wilusa Viktor Obtulovič.

„Priemerná cena pre Bratislavský kraj za prenájom nehnuteľností sa pohybuje na úrovni tisíc eur. Ide o nárast o viac ako 13 percent v oproti minulému roku, čiže tam ceny nájmov stúpajú. Spôsobil to jednak prílev utečencov z Ukrajiny, ale momentálne najmä aj nedostupnosť bývania,“ priblížil analytik.

O aktuálnej situácii vo výstavbe bytov, podnájmoch a dostupnosti bývania sa s analytikom spoločnosti Wilusa Viktorom Obtulovičom rozprávala v relácii Aktuálne :24 moderátorka RTVS Iveta Vanková:

Dodal, že oproti minulému roku stúpli aj splátky hypoték. Ľudia si rozmyslia, či nehnuteľnosť kupovať alebo si ju prenajať. Cena podnájmu je teraz nižšia než splátka hypotéky, preto volia práve túto alternatívu.

Čo sa týka cien podnájmov mimo hlavného mesta, ceny stúpajú aj v ďalších veľkých krajských mestách. Počet nájomných ponúk je podľa Obtuloviča „žalostne malý“. Výnimku tvorí Bratislavský, Košický a „sporadicky“ Žilinský kraj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika