Na hlavný obsah

V druhej polovici roka sa postavilo výrazne menej bytov oproti vlaňajšku. Najmenej ich skolaudovali v Košiciach

V každom kraji sa situácia líši.

V druhej polovici roka sa postavilo výrazne menej bytov oproti vlaňajšku. Najmenej ich skolaudovali v Košiciach
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Výstavba bytov v treťom štvrťroku 2023 zaznamenala výrazný útlm. Počty začatých, rozostavaných, ale aj dokončených bytov boli nižšie ako za rovnaké obdobie minulého roka. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkovo sa na území Slovenska skolaudovalo 4 232 bytov, čo bolo najmenej od 1. štvrťroka 2022. Medziročne počet dokončených bytov klesol o pätinu, ale v porovnaní s priemernou hodnotou počas piatich rokov pred pandémiou sa dokončilo stále o šesť percent viac bytov. Väčšinu, 62 percent, tvorili bytové jednotky v rodinných domoch.

Situácia v jednotlivých krajoch bola štandardne veľmi odlišná. Najviac bytov, takmer štvrtina celoslovenskej hodnoty, sa skolaudovala v Bratislavskom kraji. Naopak, najmenej, len 307 nových bytov evidoval Košický kraj.

Medziročný pokles dokončených bytov zaznamenalo až šesť z ôsmich krajov, najvýraznejší o viac ako 30 percent bol v Bratislavskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Výstavba sa v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zdynamizovala len v dvoch regiónoch, mierne v Trenčianskom kraji (o 7,2 percenta) a výraznejšie v Banskobystrickom kraji (o 46 percenta).

Najviac bytov začali stavať v Prešovskom kraji

Väčšina, až päť slovenských krajov, mala však stále počet dokončených bytov vyšší ako v priemere počas obdobia pred pandémiou. Nižšiu bilanciu kolaudácií mali len Bratislavský, Košický a Nitriansky kraj.

Z regionálneho pohľadu sa najviac bytov začalo stavať v Prešovskom kraji, a to 814 bytov, najmenej v Banskobystrickom kraji, len 201 bytov. O viac ako polovicu klesol začiatok novej výstavby v Trenčianskom kraji, o tretinu v Banskobystrickom a Trnavskom kraji.

O viac ako štvrtinu bol nižší v Žilinskom kraji. Lepšie sa darilo rozbiehať výstavbu bytov len v Prešovskom a Nitrianskom kraji. Ku koncu septembra 2023 bolo na Slovensku rozostavaných 79 100 bytových jednotiek, čo bolo o 2,9 percenta menej ako pred rokom, ale v porovnaní s predpandemickými rokmi to bolo viac o 6,9 percenta.

V súhrne za trištvrte roka 2023 schválili stavebné úrady dokončenie 14 021 bytov, čo bolo medziročne menej o 1,2 percenta, avšak takmer o 23 percent viac ako bol priemer rovnakých období v piatich rokoch pred pandémiou (v rokoch 2015 – 2019).

Súčasne sa za deväť mesiacov roka 2023 začalo stavať viac ako 12,5-tisíca bytov, čo bolo o pätinu menej ako pred rokom a tiež o 16,1 percenta menej ako v rokoch pred pandémiou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika