Na hlavný obsah

Koalícia rozhodla: Od R. Sulíka žiadajú zaplatiť škodu, ktorá vznikla v súvislosti s výstavou v Dubaji

Začala sa mimoriadna schôdza.

Koalícia rozhodla: Od R. Sulíka žiadajú zaplatiť škodu, ktorá vznikla v súvislosti s výstavou v Dubaji
Na snímke poslanec NR SR Richard Sulík (SaS) počas 5. schôdze NR SR Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poslanci Národnej rady (NR) vyzvali predsedu opozičnej SaS a bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil škodu, ktorú v súvislosti so slovenskou účasťou na svetovej výstave Expo Dubaj 2020 konštatoval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok (5. 12.) na záver mimoriadnej schôdze parlamentu k tejto téme odhlasovali poslanci. V schválenom uznesení NR SR vyzvali Sulíka zaplatiť ministerstvu hospodárstva sumu 634 500 eur, ktorú NKÚ identifikovalo ako nehospodárne vynakladanie verejných zdrojov.

Z toho 164 200 eur identifikovalo ako umožnenie bezdôvodného obohatenia. Zároveň parlament požiadal ministerstvo hospodárstva, aby odmietlo návrh Sulíka na mimosúdne vyrovnanie medzi MH a fyzickými osobami, ktorým podľa zistení NKÚ umožnil bezdôvodné obohatenie.

Poslanci pri hlasovaní nepodporili uznesenie, ktoré predložil opozičný zákonodarca Gábor Grendel (hnutie Slovensko). Ním mala NR SR zobrať na vedomie správu o výsledku kontroly NKÚ. A tiež vyjadriť znepokojenie nad každým nehospodárnym nakladaním s verejnými prostriedkami.

Zároveň mala požiadať vládu o vyjadrenie podpory návrhu poslaneckej novely zákona o hmotnej zodpovednosti politikov, o ktorom má parlament rokovať na nadchádzajúcej decembrovej schôdzi.

Sulík počas mimoriadnej schôdze v reakcii na kritiku vyhlásil, že namiesto 8,7 milióna eur stála Slovensko výstava Expo Dubaj iba 7,7 milióna eur. Oproti rozpočtu tak ušetril jeden milión eur. Zároveň prebral politickú zodpovednosť za zmätok v evidencii.

Podľa Kaliňáka NKÚ nemal čo kontrolovať

„Richard Sulík postavil celú svoju politickú kariéru na tvrdení, že štát je zlý hospodár. A hoci s ním ako sociálny demokrat ideologicky nesúhlasím, v prípade tohto Expa v Dubaji a jeho ministrovania mu musím dať za pravdu. Štát v rukách Richarda Sulíka je naozaj zlý hospodár,“ vyhlásil na mimoriadnej schôdzi Erik Kaliňák (Smer-SD).

Pri svojej kritike sa odvolal na správu NKÚ, podľa ktorej ministerstvo hospodárstva pod Sulíkovým vedením nezabezpečilo v súvislosti s výstavou dostatočne funkčný a účinný systém základného finančného riadenia, čím porušilo zákon o finančnej kontrole a audite.

„Preložené do slovenčiny, keď sa NKÚ rozhodol skontrolovať, či Richard Sulík minul takmer osem miliónov eur z peňazí daňových poplatníkov hospodárne zistil, že nie je veľmi čo kontrolovať. Naša výstava nemala žiaden cieľ a merateľné ukazovatele. Zmluvy, ak vôbec boli podpísané, boli extrémne všeobecné, bez vecného popisu plnenia, termínu dodania či vymedzenia výsledkov,“ opísal Kaliňák.

Neexistoval podľa neho ani systém výberu fyzických osôb, ktoré sa zúčastnili výstavy. Za účelom výberu podnikateľských subjektov zriadil minister odbornú komisiu, ktorú však ani raz nevyužil.

Ministerstvo hospodárstva tiež neurčilo zamestnancov zodpovedných za vykonávanie základnej finančnej kontroly počas výstavy. Z tohto dôvodu sa finančná kontrola v mieste konania výstavy nevykonávala vôbec. Prípadne sa vykonávala zamestnancami, ktorí sa nenachádzali na mieste.

„Líder strany, ktorá tu viac ako desať rokov dookola mudruje o transparentnom a efektívnom narábaní s verejnými financiami, si zobral z rozpočtu osem miliónov eur. A išiel taký voľný štýl, že dnes už ani boh nevie spätne zistiť, čo bolo, resp. nebolo hospodárne minuté,“ zhodnotil Kaliňák.

Sulík tvrdí, že ušetril milión eur

Sulík vyhlásil, že namiesto 8,7 milióna eur stála Slovensko výstava Expo Dubaj v roku 2020 7,7 milióna eur. Dodal, že oproti rozpočtu ušetril jeden milión eur. Zároveň prebral politickú zodpovednosť za zmätok v evidencii.

„Správa Národného kontrolného úradu (NKÚ) SR konštatuje 634-tisíc eur, ktoré sa mali nehospodárne vynaložiť. Keby som mal možnosť vyjadriť sa k tejto správe vopred, tak by som NKÚ SR upozornil na to, že síce sme museli doplácať nájomné 329-tisíc eur a 25-tisíc eur za oneskorené preclenie, lebo exponáty na Slovensko sa doviezli o štyri mesiace neskôr, ale nakoniec sme za prepravu platili omnoho menej,“ objasnil Sulík.

Zároveň priznal a prebral politickú zodpovednosť za zmätok v evidencii. V súvislosti s prenájmom ôsmich apartmánov sa obhajoval tým, že dohliadal na primerané ceny, aby tam neboli žiadne predražené nájmy.

„To neznamená, že peniaze sa nehospodárne minuli. Výsledkom môjho konania je, že som vždy dbal na to, aby sme veci kúpili čo najhospodárnejšie,“ doplnil.

Na otázku prečo išlo 500-tisíc eur z tržieb reštaurácie prevádzkovateľovi z účtu rezortu hospodárstva odpovedal, že registračnú kasu mohlo mať iba ministerstvo. „Áno, on nejaké peniaze nevyplatil, ale ani MH SR mu nevyplatilo vyše 130-tisíc eur. Musí tu dôjsť k urovnaniu sporu,“ uviedol Sulík.
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko