Na hlavný obsah

Vláda chce pomôcť rozpočtu daňovými licenciami. Daňový poradca priblížil, kto a v akej výške ich bude platiť

V minulosti ich už firmy platili.

Vláda chce pomôcť rozpočtu daňovými licenciami. Daňový poradca priblížil, kto a v akej výške ich bude platiť
Daňový poradca Peter Hennel (na snímke) vysvetlil daňové licencie. Foto: RTVS

Súčasťou konsolidačných patrení, ktoré vláda predstavila v pondelok (4. 12.) je aj návrat daňových licencií. Ide o daň, ktorú budú platiť firmy, nie bežní ľudia. Vo vysielaní RTVS :24 to vysvetlil daňový poradca Peter Hennel.

„Je to minimálna dať právnických osôb. Týka sa to právnických osôb, nie fyzických a mali by ju platiť všetky fyzické osoby,“ uviedol v relácii Aktuálne :24. Tento poplatok sa týka každého subjektu, ktorý je možné definovať ako právnickú osobu.

Daňové licencie pritom nie sú na Slovensku žiadnou novinkou. Ako súčasť konsolidácie verejných financií sa zaviedli v období 2014-2018. Podobne ako v minulosti majú za cieľ priniesť finančné prostriedky do štátneho rozpočtu.

Výška zdaniteľného príjmuMinimálna výška daňovej licencie
do 50 000 eur340 eur
od 50 000 do 250 000 eur960 eur
od 250 000 eur do 500 000 eur1 920 eur
nad 500 000 eur3 840 eur

Rozdiel oproti licenciám z minulosti tvorí počet typov platieb. Po novom budú štyri, predtým boli tri. Vzťahujú sa pritom na výšku zdaniteľného príjmu firiem.

Táto daň môže vyvolať negatívne reakcie zo strany podnikateľov, keďže ide v podstate o „daň z existencie“.

Podľa Hennela však môže priniesť akúsi očistu podnikateľského prostredia od firiem, ktoré dlhodobo nepodnikajú alebo vykazujú daňové straty. Veľká zmena správania spoločností ani veľká likvidácia firiem ale v minulosti nenastala.

V Aktuálne :24 sa s daňovým poradcom Petrom Hennelom o daňových licenciách rozprávala moderátorka RTVS Martina Jančeková:

Zákon počíta aj s výnimkami

V prípade, že firma zamestnáva ťažko zdravotne znevýhodnené osoby a je v strate, novela výšku odvodu pre takéto prípady upravuje. Určuje však podmienky.

„Spoločnosť musí mať minimálne 20 percent zamestnancov z ich celkového počtu zdravotne znevýhodnených. V prípade, ak by niekto zamestnával dvoch takýchto zamestnancov, maximálny počet uňho, aby naplnil hranicu 20 percent, by mal byť desať zamestnancov,“ vysvetlil Hennel.

Sumu licencie, ktorú firma uhradí, si bude môcť odpočítať. „Ak spoločnosť podá daňové priznanie a vykáže v ňom nižšiu výšku dane ako je minimálna výška daňovej licencie, tento kladný rozdiel je možné odpočítať v troch ďalších zdaňovacích obdobiach. Ale iba nad výšku minimálnej výšky dane,“ dodal Hennel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika